Partij van de Arbeid


Den Haag, 21 april 2004


Vragen van het lid Dijksma (PvdA) aan de ministers van Verkeer en Waterstaat en Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen


* Wat is het oordeel van de minister over de stijging van het aantal verkeersdoden in het afgelopen jaar met maar liefst twee procent? Hoe beoordeelt zij deze stijging in het licht van het huidige kabinetsbeleid?*1


* Welke oorzaken liggen aan de stijging ten grondslag?


* Wat vindt de minister van uitspraken van verkeersveiligheidsorganisatie 3VO die al in maart heeft laten weten dat de stijging van het aantal verkeersslachtoffers te maken zou kunnen hebben met minder investeringen in verkeersveiligheid?


* Is de toename van verkeersslachtoffers vooral waarneembaar in de steden (waaronder 30 km gebieden) of op het platteland?


* Hoeveel procent van de Nederlandse vrachtwagens rijdt daadwerkelijk met een dode hoekspiegel?


* Hoeveel procent van de bussen in het openbaar vervoer zijn met een dode hoekspiegel uitgerust?


* Gaat de minister op grond van deze zorgwekkende ontwikkeling het programma Duurzaam Veilig middels een financiële bijdrage vanuit het Rijk een extra impuls geven?


* Is de minister bereid om een commissie in te stellen, zoals het SWOV voorstelt, die binnen een jaar met concrete aanvullende maatregelen komt om het verkeersveiligheidsbeleid te verbeteren?


* Wanneer wordt er nu eindelijk eens een begin gemaakt met de introductie van onderwijs in verkeersveiligheid op middelbare scholen?


_________________________


*1; Teletekst, woensdag 21 april 2004