Socialistische Partij

Tribune 4
Het Wad wacht af
Interview Arjo Klamer
Bottenvrouw Clea Koff
Buurtconcierge Theo niet correct
Column Marijnissen
Elke, één van de 43.626

Eternit moet ook na hoger beroep schadevergoeding betalen aan consument

21-04-2004 * Het Comité Asbestslachtoffers heeft met instemming kennis genomen van het bericht dat de firma Eternit ook in hoger beroep is veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding aan een consument.

Het gerechtshof in Arnhem heeft Eternit (tot 1993 producent van asbestcement producten) veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding. De zaak is aangespannen door een 52 jarige vrouw uit Drenthe die de dodelijke ziekte mesothelioom (long- of buikvlieskanker) kreeg. Zij is aan de asbestvezels blootgesteld bij de bouw van een schuur op het erf van haar ouderlijke woning.

De hoofdvraag in de rechtzaak was: had het asbestverwerkende bedrijf Eternit in 1970 kunnen en moeten weten dat asbest een gevaarlijke stof is en was Eternit ook de leverancier van de asbestplaten die in 1971 op de schuur zijn gelegd. De rechter heeft nu het slachtoffer op beide punten in het gelijk gesteld.

De rechter stelt dat Eternit een ernstig verwijt kan worden gemaakt waar het gaat om de levering van asbestplaten zonder waarschuwing voor de gezondheidsrisico's, terwijl Eternit wist dat het asbest bij verwerking schadelijk zou kunnen zijn voor de gezondheid. Uit ingebrachte publicaties blijkt dat de toenmalige directeur van Eternit al voor 1970 uitgebreid was geïnformeerd over de risico's van asbest en dat vrijkomend asbeststof de ziekte mesothelioom (long- of buikvlieskanker) veroorzaakt. Ook achtte de rechtbank voldoende bewezen dat de gebruikte asbestcement platen afkomstig waren van de firma Eternit. Als bewijs hiervoor dienden schriftelijke verklaringen en een stuk asbestplaat afkomstig van het dak van de schuur met daarop onder andere de vermelding ETERNIT.