Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Jan Timman in goud geslagen

Als eerste daad in zijn nieuwe rol als ambassadeur voor Europa Kinderhulp heeft Jan Timman dinsdag 20 april in het gebouw van de Koninklijke Nederlandse Munt in Utrecht een ceremoniële muntslag verricht.
Op de gouden Schaakdukaat, die tijdens het Open Nederlands Jeugdschaak Kampioenschap in Hengelo op een veiling zal worden aangeboden, staat de beeltenis van de Nederlandse schaakgrootmeester. De opbrengst van de veiling komt geheel ten bate van de St. Europa Kinderhulp.

Een tweede muntslag werd verricht door Miss World 2002 Arza Akin. De gouden munt met haar beeltenis wordt al op 1 juni, eveneens ten bate van Europa Kinderhulp, geveild tijdens de Weermannen en
-vrouwenregatta in Enkhuizen.

Het idee voor de muntslag vloeit voort uit de samenwerking tussen Europa Kinderhulp en de Stichting Caïssa, de organisator van het Hengelose jeugdtoernooi. Dit unieke toernooi, dat dit jaar zijn 30ste editie beleeft, zal tot 2007 onder de vlag van Europa Kinderhulp worden gespeeld.

Voor de komende jaren zijn muntslagen met Judit Polgar, Anatoly Karpov en Gary Kasparov gepland. Hierdoor zal een volstrekt unieke serie van munten met de beeltenis van topschakers ontstaan. De drie wereldtoppers hebben in de afgelopen weken hun medewerking bevestigd. Samen met Jan Timman zullen zij als "Child Aid Chess Stars" de doelen van Europa Kinderhulp ondersteunen.

---