Socialistische Partij

Tribune 4
Het Wad wacht af
Interview Arjo Klamer
Bottenvrouw Clea Koff
Buurtconcierge Theo niet correct
Column Marijnissen
Elke, één van de 43.626

Herindeling Achterhoek stuit op bezwaren Senaat

21-04-2004 * Alle partijen in de Eerste Kamer hebben grote moeite met het voorstel voor gemeentelijke herindeling in de Achterhoek, de Graafschap en de Liemers, Deventer en Bathmen. Onder andere de SP weigert het voorstel in deze vorm in behandeling te nemen. Bij eerdere herindelingen in Twente in 2000 was door toenmalig minister De Vries toegezegd dat gemeentelijke herindelingen niet meer als een 'totaalpakket' zouden worden gepresenteerd, maar dat de voorstellen zouden worden 'opgeknipt'. Op deze manier heeft de Eerste Kamer de mogelijkheid om elke herindeling apart te boordelen.

'Door alle herindelingen samen te voegen houdt minister Remkes de Eerste Kamer een "slikken of stikken"-pakket voor," aldus SP-woordvoerder Ronald van Raak: 'Bij nagenoeg alle fracties bestaat onvrede met de voorstellen. De minister kan ik niet in zijn hart kijken, maar volgens mij is ook hij niet blij met de compromissen die na jaren steggelen tussen gemeenten, in de provincie en recentelijk in de Tweede Kamer tot stand zijn gekomen. De Eerste Kamer heeft een eigen afweging te maken en moet dus ook iets te kiezen hebben.'

De SP heeft bijvoorbeeld grote moeite met de samenvoegingen van Aalten en Dinxperlo, Deventer en Bathmen, Bergh en Didam en Zutphen en Warnsveld. Ook het feit dat Doesburg buiten het plan is gevallen is volgens de fractie ongelukkig. Van groot belang is in ieder geval dat de minister zich houdt aan afspraken die met zijn voorgangers zijn gemaakt, aldus Van Raak.