College Bescherming Persoonsgegevens


21 april 2004

Voorjaarsconferentie Europese privacytoezichthouders in Rotterdam

Op 21, 22 en 23 april 2004 vindt de voorjaarsconferentie van Europese toezichthouders plaats in het World Trade Center te Rotterdam. Het thema van de conferentie is "The navigation of privacy". Tijdens de besloten conferentie bespreken de privacytoezichthouders effectieve manieren om toe te zien op de naleving van de regels voor het gebruik van persoonsgegevens.

De conferentie bestaat uit vijf sessies. Er wordt onder andere gediscussieerd over de rol van de privacytoezichthouders: welke taken hebben zij en welke strategieën zetten zij daarbij in? In een andere sessie wordt de communicatie en interactie behandeld. Hierbij zal worden gesproken over de verwachtingen vanuit de maatschappij ten aanzien van de toezichthouder. Op de tweede dag staat de Europese rechtshandhaving en de samenwerking bij het uitoefenen van toezicht hierop centraal. Onder de deelnemers is eerder een vragenlijst verspreid. De informatie die hieruit naar voren is gekomen dient als basis voor de verschillende sessies.

Rotterdam is gekozen als locatie voor deze conferentie. Het CBP denkt dat de stad een inspirerende omgeving biedt voor het bespreken van (toekomstige) ontwikkelingen op het gebeid van privacybescherming.

Over de Spring conference
De eerste conferentie van toezichthouders uit de Europese Unie vond in december 1991 plaats, in Den Haag. Aanleiding hiervoor was de wens van acht nationale toezichthouders, die tot dusver alleen opereerden, tot gezamenlijke standpuntbepaling ten aanzien van de ontwerp Europese Richtlijn voor de bescherming van persoonsgegevens (die in 1995 werd aangenomen). Hierop volgden een aantal conferenties, met name rond de ontwerprichtlijn. Na een succesvolle bijeenkomst in de lente van 1993 werd besloten voortaan een jaarlijkse Europese conferentie in de lente te houden in één van de deelnemende landen.

Deze conferenties, begonnen als werkconferenties van een klein clubje nationale toezichthouders uit de Unie, groeiden gestaag met de uitbreiding van zowel de Unie als het aantal toezichthouders buiten de Europese Unie. Inmiddels zijn bijna 30 nationale autoriteiten uitgenodigd, evenals subnationale en Europese toezichthouders, waaronder de Europese Toezichthouder voor Gegevensbescherming Peter Hustinx (voormalig voorzitter van het CBP).

Over het CBP
Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) - onder de Wet bescherming persoonsgegevens (WBP) - houdt toezicht op de naleving van wetten die het gebruik van persoonsgegevens regelen. Bij het CBP moet het gebruik van persoonsgegevens worden gemeld, tenzij hiervoor een vrijstelling geldt.

Het CBP adviseert de regering en organisaties over de bescherming van persoonsgegevens en onderwerpen die daarmee samenhangen. Het CBP toetst gedragscodes en bemiddelt in geschillen tussen burgers en gebruikers van persoonsgegevens. Op eigen initiatief of op verzoek van een belanghebbende kan het CBP onderzoeken of de manier waarop persoonsgegevens in een bepaalde situatie zijn gebruikt, in overeenstemming is met de wet en daaraan zonodig gevolgen verbinden. Voor in gebreke blijven bij de melding kan een boete worden opgelegd. Bij overtreding van de wet of daarop gebaseerde regelingen kan het CBP overgaan tot bestuursdwang of een dwangsom opleggen.