Partij van de Arbeid


Den Haag, 21 april 2004


Vragen van de leden Tjon A Ten en Wolfsen (beiden PvdA) aan de minister van Buitenlandse Zaken, de minister voor Ontwikkelingssamenwerking en de minister van Justitie


1. Hebt u kennisgenomen van het in de Volkskrant gepubliceerde artikel Acapulco zet camera s in tegen Sekstoeristen ?


2. Bent u, mede omdat ook burgers van de lidstaten van de Europese Unie (EU), kennelijk vooral Spanjaarden, zich schuldig maken aan dergelijke misbruikpraktijken, bereid om, wanneer Nederland voorzitter is van de EU, te werken aan het opstellen van zogenaamde EU Guidelines on Children and Sexual Abuse, waarin nadrukkelijk wordt aangegeven welke inspanningen de EU lidstaten willen plegen om dit fenomeen te voorkomen, te bestrijden c.q. uit te bannen?


3. Bent u, mede vanwege de bescherming van minderjarigen tegen prostitutie (inclusief rehabilitatieprogramma s voor de slachtoffers), bereid om conform de in paragraaf 16 van de bij ILO Conventie 182 horende Aanbeveling, eventueel in internationaal verband, (meer) juridische bijstand (de extraterritoriale werking van zedenwetgeving) en assistentie te verlenen aan landen, waaronder Mexico, waar een nationaal systeem ontbreekt om slachtoffers van seksueel misbruik op te vangen?


4. Heeft Nederland het bij het Verdrag voor de Rechten van het Kind opgestelde facultatieve Protocol, waarin de begrippen kinderhandel, prostitutie en pornografie nader worden omschreven al geratificeerd? Zo nee, bent u bereid om het bij het Verdrag voor de Rechten van het Kind opgestelde facultatief Protocol te ratificeren? Zo ja, op welke termijn?


5. Bent u bereid om, wanneer Nederland voorzitter is van de EU, andere EU landen op te roepen om het bij het Verdrag voor de Rechten van het Kind opgestelde facultatief Protocol te ondertekenen en te ratificeren? Zo nee, waarom niet?


6. Zijn de via cameratoezicht in de openbare ruimte gemaakte beelden, bruikbaar als strafrechtelijk bewijsmateriaal om personen met de Nederlandse nationaliteit, dan wel personen met een vaste woon of verblijfplaats in Nederland, die zich in Acapulco schuldig hebben gemaakt aan seksueel misbruik van kinderen/minderjarigen, te vervolgen en eventueel te veroordelen? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wanneer en onder welke omstandigheden?


7. In welke mate en in welke EU landen worden met cameratoezicht verkregen beelden met succes gebruikt om kindersekstoeristen die genoemde misbruikpraktijken gepleegd hebben, aan te houden en voor de rechter te laten brengen?


Volkskrant d.d. zaterdag 3 april 2004, p. 6.


---

Tweede Kamer der Staten-Generaal

www.tweedekamer.nl