DAF Trucks

Resultaten op het gebied van gebruik en emissies:

DAF publiceert Milieujaarverslag 2003

DAF Trucks N.V. heeft ook het afgelopen jaar weer belangrijke stappen gezet ter vermindering van de milieubelasting als gevolg van haar activiteiten, producten en diensten. Dat valt te lezen in het Milieujaarverslag 2003, dat de onderneming heeft gepubliceerd op haar internetsite www.daf.com.

EcoDesign is de term voor milieubewuste productontwikkeling bij DAF, een goed voorbeeld van DAF's integrale aanpak op het gebied van het milieu. Onderdeel van EcoDesign is een elektronisch instrument dat constructeurs en productontwikkelaars aangeeft hoe de recyclebaarheid van de producten geoptimaliseerd kan worden, hoe gewichtsvermindering kan worden bereikt of hoe de milieu-aspecten in de productie-, de gebruiks- en de afdankingsfase te beïnvloeden zijn. Zo kan de ontwerper met EcoDesign een 'levenscyclusanalyse' maken voor het product of de constructie 'in ontwikkeling'. EcoDesign leidde vorig jaar tot de nominatie van DAF Trucks N.V. voor het 'Ei van Columbus', een gezamenlijke duurzaamheidsprijs van vijf Nederlandse ministeries.

Kanaalwater
Uiteraard geeft DAF's milieujaarverslag concrete feiten over de besparingen die vorig jaar geboekt zijn. Bij DAF in Eindhoven is onder andere het Kanaalwatersysteem operationeel geworden. Daarbij wordt vanuit het naastgelegen kanaal water ingenomen ten behoeve van koeldoeleinden in bepaalde productieprocessen. Voorheen werd hiervoor hoogwaardig drinkwater gebruikt. Het project, dat is opgezet in samenwerking met de Provincie, het Waterschap, de Gemeente en Brabant Water leidt tot een besparing aan drinkwater van zo'n 550.000 m3 per jaar.

Koolwaterstoffen
Niet alleen in Eindhoven, maar ook in de cabine- en assenfabriek in het Belgische Westerlo is in 2003 een verdere verlaging van de emissie van koolwaterstoffen gerealiseerd. Met name door het nog efficiënter spoelen van de leidingen bij het wisselen van kleuren in de cabine-lakstraat, is de emissie van koolwaterstoffen daar teruggebracht tot onder de 70 gram/m2, ruim onder de norm van de Europese Solventrichtlijn, die in 2007 van kracht wordt.

Reststoffen
'War on waste' is de naam van een ondernemingsbreed project om de hoeveelheid afval en de daaraan verbonden kosten drastisch te reduceren. Het afgelopen jaar hebben alleen al in Eindhoven zo'n veertig projecten geleid tot een afname van de hoeveelheid reststoffen per truck met bijna 20 procent. In DAF's cabine- en assenfabriek in Westerlo leidden het hergebruik van oplosmiddelen in de cabinelakstraat en de invoering van speciale spuitpistolen voor reststofreducties van respectievelijk 10 en 5 procent. In Westerlo hebben alle maatregelen tesamen vorig jaar gezorgd voor circa 550.000 kilogram minder afval.

Vooruitblik
Natuurlijk blijft DAF voortdurend werken aan een verdere verlaging van de milieubelasting als gevolg van haar activiteiten, producten en diensten. Speerpunten voor 2004 zijn een verdere reductie van de reststoffen en een verdere verlaging van het energieverbruik.

Eindhoven, 21 april 2004