Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

21 april 2004

Het Nederlands Stripmuseum Groningen geopend

Op 21 april is Het Nederlands Stripmuseum Groningen officieel geopend door de burgemeester van Groningen, Jaques Wallage. Dit is hét museum in ons land waar de Nederlandstalige strip centraal staat. In het nieuwste en leukste museum van het land beleven jong en oud op een interactieve manier hoe strips gemaakt worden en werden. Het museum is gevestigd in het Shoppingcentre De Westerhaven in Groningen. Bij de officiële opening zijn de twee eerste 'Beloften' bekend gemaakt. Dat is aanstormend striptekentalent, dat middels een nationale wedstrijd, de kans krijgt zich te presenteren aan het publiek. De genomineerden mogen drie maanden gratis exposeren in het museum. De twee winnaars dingen mee naar de titel Striptekenbelofte van 2004.

Nederlandse Striphelden

In het museum kan men kennismaken met bekende Nederlandse striphelden als Erik de Noorman, Sjors en Sjimmie, Agent 327 en Ollie B. Bommel. Jan, Jans en de kinderen ontvangen de bezoekers in hun huiskamer (een carrousel) die vervolgens tot leven komt. De stripfamilie vertelt alles over de geschiedenis van de strip in Nederland.

Leuk voor stripfanaten, volwassenen en kinderen
De collectie rondom diverse Nederlandse stripfiguren is opgedeeld in speciale ruimtes voor kinderen, volwassenen en echte kenners. Naast originele tekeningen van Paulus de Boskabouter kunnen kinderen ook echt in zijn kabouterwereld stappen. Men vindt de collectie in het doolhof waar iedere bezoeker een bijzondere ontdekking beleeft. Voor de echte kenners zijn er unieke stukken uit de Nederlandse striphistorie te bewonderen. Conservator Joost Pollmann tekent, samen met het bestuur van Het Nederlands Stripmuseum, voor de inhoudelijke kant en vormgeving van de diverse exposities.

De Belofte
Het Nederlands Stripmuseum Groningen wil ook aandacht geven aan talenten in de stripwereld. Hiervoor is de permanente nationale striptekenwedstrijd 'De Belofte' gecreëerd. Iedere drie maanden worden uit de vele inzendingen (in twee leeftijdscategorieën) diverse genomineerden gekozen. Deze mogen drie maanden hun werk exposeren in het museum. Uit de genomineerden wordt per categorie de absolute belofte gekozen door een deskundige jury onder leiding van striptekenaar Jan Kruis. Deze kwartaalwinnaars dingen aan het einde van het jaar mee naar de titel: de Striptekenbelofte van 2004. De allereerste absolute beloften werden, tijdens de officiële opening bekendgemaakt. In de leeftijdscategorie tot 15 jaar is de winnaar: Robertjan Huizing uit Annerveenschekanaal. In de categorie 16 jaar en ouder is de winnaar: Tanja Romp uit Groningen. Voor meer informatie en deelname aan de wedstrijd kunnen mensen de website van het museum bezoeken.

Striphistorie

In het museum komt men alles te weten over de allereerste strips in de wereld. Bovendien heeft de strip door de jaren heen een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Zo maakt de bezoeker een reis van de eerste hiërogliefen tot de modernste computeranimaties. Ook komt de historie van de strips in kranten aan bod. In 'de kiosk' is een presentatie te vinden van de krantenstrip van 1900 tot nu.

Ontmoet de striptekenaars
In het atelier kan men regelmatig tekenaars echt 'aan het werk' zien. Hier worden workshops en masterclasses gegeven. In het Auditorium worden educatieve (teken)films getoond en worden lezingen gehouden.

Voor meer informatie over Het Nederlands Stripmuseum Groningen kan men bellen met: 050-3178470. Ook kan men een kijkje nemen op www.stripmuseumgroningen.nl.

Noot voor de redactie (