Gemeente Heythuysen

Nieuws

Extra toezicht op bermen

Extra toezicht op bermen In het buitengebied van de gemeente Heythuysen komen veel wegen met daarnaast bermen en sloten voor. De totale lengte van de bermen in de gemeente bedraagt ongeveer 320 kilometer. De sloten doen dienst als afwatering. Daarnaast zijn op veel plaatsen bomen geplant in de bermen, met name in het noorden van de gemeente.

Functies van bermen
Voor het vergroten van de verkeersveiligheid vormen bermen een extra uitwijkmogelijkheid. Bijvoorbeeld voor het passeren van langzaam verkeer, zoals grotere landbouwvoertuigen. Daarnaast hebben bermen een richtinggevende functie. De aanwezige bomen benadrukken deze functie. Zo kan de verkeersdeelnemer al van tevoren inschatten waar bochten in de weg zitten en kan hierop anticiperen. Dit bevordert de verkeersveiligheid.
Door het op verschillende plaatsen in de gemeente toepassen van ecologisch beheer van bermen wordt meer diversiteit in de soortensamenstelling nagestreefd. Middels het afvoeren van maaisel zal verschraling optreden waardoor op termijn een diverse en bloemrijke vegetatie zal ontstaan. De soortensamenstelling is afhankelijk van onder meer de grondsoort en de grondwaterstand. Bermen dragen op deze manier ook bij aan de aankleding van de woon-, werk en leefomgeving en vervullen een representatieve functie.
Bermen vervullen ook een belangrijke functie voor planten en dieren. Bermen dragen bij aan beschutting, nestgelegenheid en voedsel voor dieren. Ook vormen bermen vaak een verbinding tussen verschillende leefgebieden, waardoor uitwisseling van planten en dieren mogelijk is. Daarnaast bieden bermen ook bescherming aan de aangeplante beplanting, zoals bomen. Waar bomen zijn aangeplant biedt de breedte van de bermen, wanneer deze in acht wordt genomen, extra bescherming aan met name de ondergrondse groeiplaats-omstandigheden. Ook vervullen bermen een waterbergende en watervoerende functie. Het (regen)water afkomstig van de wegen kan, afhankelijk van de grondsoort, gedeeltelijk infiltreren in de bermen en wordt tevens afgevoerd naar de naastgelegen sloten. Tot slot dienen bermen veelal als leidingstrook waarin ondergrondse kabels en leidingen liggen.

Dit jaar zullen als proef de bermen langs de weg tussen Heythuysen en Baexem op een andere ecologische wijze beheerd worden. Dit houdt in dat er in plaats van klepelen gemaaid gaat worden met een schotel- of trommelmaaier. Het maaisel blijft dan liggen en wordt daarna verzameld en afgevoerd. In oktober/november 2004 zal deze proef geëvalueerd worden, waarbij gekeken wordt of deze werkwijze gecontinueerd of uitgebreid wordt.

Controle op bermen
Door ons is geconstateerd dat op verschillende plaatsen in de gemeente door verschillende omstandigheden bermen zijn aangetast. Ook is op verschillende locaties in de gemeente de bermbreedte in de loop van de tijd veranderd. Onder meer daar waar bermen binnen het projectgebied van de ruilverkaveling Land van Thorn vallen. Veelal is door toenemend grondgebruik van eigenaren en gebruikers van naastgelegen percelen, bewust of onbewust, de bermbreedte verminderd. Op de foto links is te zien dat vlak langs de boom het akkerland is bewerkt. Door de grondbewerking worden de wortels van de bomen ernstig beschadigd. Dit heeft gevolgen voor de stabiliteit van de bomen en via de beschadigde wortels kunnen gemakkelijk ziekten en plagen de boom binnentreden. Hierdoor vermindert de vitaliteit van de bomen en worden de bomen in hun voortbestaan bedreigd. Daarnaast worden regelmatig bermen beschadigd als er (chemische) middelen worden toegepast op de naastgelegen akker- en weilanden.

Ook sloten hebben steeds meer te lijden onder het toenemend grondgebruik. Wanneer de grond tot bovenkant sloot wordt bewerkt dan zal het talud gedeeltelijk uitspoelen waardoor grond op de bodem van de sloot terecht komt (zie foto rechts). Hierdoor kunnen de sloten hun watervoerende werking niet meer (optimaal) vervullen. Dit kost de gemeente weer extra inspanning om de sloten uit te diepen. Met name het afvoeren van de hoeveelheid grond brengt extra kosten met zich mee. Gemiddeld genomen is een strook van een halve meter breed, gemeten vanaf de bovenkant sloot, eigendom van de gemeente.

De gemeente is voornemens de breedte van de bermen te controleren of deze nog voldoen aan de kadastrale gegevens. Wanneer blijkt dat bermen, welke eigendom zijn van de gemeente, door anderen worden gebruikt en niet meer de functie van bermen vervullen, zal de eigenaar en/of gebruiker van het naastgelegen perceel hiervan op de hoogte gesteld worden. Indien noodzakelijk wordt de kadastrale grens in het terrein uitgezet, waarna de kadastrale grens voor beide partijen duidelijk wordt gemarkeerd.

Voor vragen en/of opmerkingen kunt u contact opnemen met dhr. L. Helwegen (0475-499338).