ANBO

Tien vragen over bijzondere bijstand: Geld terug voor hoge ziektekosten

Ouderen hebben vaak hoge ziektekosten. Vooral voor mensen met een laag inkomen is dat een probleem. In veel gevallen kunnen zij geld terug krijgen via de bijzondere bijstand. Maar wat is dat voor regeling en wie komt ervoor in aanmerking? De bijzondere bijstand uitgelegd in tien vragen en antwoorden.

Wat is bijzondere bijstand?
Bijzondere bijstand houdt in dat de gemeente mensen geld kan geven voor bepaalde kosten die zij niet zelf kunnen betalen. Denk bijvoorbeeld aan medische kosten als de aanschaf van een bril of een gebit.

Wie kan er gebruik maken van bijzondere bijstand? Iedereen met een op of rond het minimum. Het geldt dus niet alleen voor mensen met een bijstandsuitkering, zoals wel eens wordt gedacht. Maar ook voor bijvoorbeeld ouderen met een AOW-uitkering.

Komen alleen mensen in aanmerking met een kale AOW? Of ook mensen met een aanvullend pensioen?
Het is in veel gevallen ook mogelijk om bijzondere bijstand te krijgen als u een klein aanvullend pensioen heeft. In dat geval zal de gemeente wel kijken wat u van uw inkomen eventueel zelf kunt betalen. Mogelijk krijgt u dan maar een deel van uw kosten vergoed. Het is moeilijk om in het algemeen aan te geven hoe hoog het aanvullend pensioen mag zijn, om nog kosten vergoed te krijgen. De regels verschillen namelijk per gemeente. Het beste is om bij de sociale dienst na te vragen welke regels er precies in de gemeente gelden. Maar denk in ieder geval niet te snel: ik kom toch niet in aanmerking!

Voor welke kosten kan men geld terugvragen?
Het gaat om bijzondere kosten, zoals de aanschaf van een bril of een kunstgebit. Maar ook om extra kosten van een dieet of om extra stookkosten van iemand met reuma. Denk ook aan kosten van het slijten van kleding door rolstoelgebruik."

Zijn er nog bepaalde voorwaarden?
Ja, het moet wel gaan om kosten die medisch gezien echt noodzakelijk zijn. De gemeente bepaalt of dit het geval is. Verder moet het gaan om kosten die u niet zelf kunt betalen. En tot slot: u krijgt alleen bijzondere bijstand als de kosten niet via een andere regeling of via de ziektekostenverzekering worden vergoed.

Als ik bijzondere bijstand krijg, wordt dat dan gekort op mijn AOW? Nee, de bijzondere bijstand wordt niet gekort op de AOW of op een andere uitkering. Ook de huursubsidie loopt geen gevaar.

Als ik bijzondere bijstand krijg, kan ik dan ook nog iets terugkrijgen van de belasting?
In bepaalde gevallen kan dat inderdaad. Kosten die u van de bijzondere bijstand vergoedt krijgt, mag u niet ook nog eens aftrekken van de belasting. Dus, als u bijvoorbeeld bijzondere bijstand hebt gekregen voor de aanschaf van een gebit, dan kunt u die kosten niet opvoeren op uw belastingbiljet. Maar dan zijn er nog andere ziektekosten die u wel mag aftrekken, zoals de ziekenfondspremies en premies voor aanvullende verzekeringen. Deze kosten en het vaste bedrag dat 65-plussers mogen aftrekken, zijn voor ouderen met een laag inkomen vaak al voldoende om belasting terug te krijgen. Dus als uw inkomen op of rond het minimum ligt, kunt u zowel recht hebben op bijzondere bijstand als op teruggave van belasting, maar u mag niet dezelfde kosten twee keer in rekening brengen.

Zijn de regels voor de bijzondere bijstand overal hetzelfde? Nee, de details en voorwaarden voor de bijzondere bijstand verschillen per gemeente. Ook daarom is het goed, bij de sociale dienst na te gaan welke regels in uw gemeente precies gelden.

Bij wie moet ik zijn om bijzondere bijstand aan te vragen? Bij de sociale dienst of de afdeling sociale zaken in uw gemeente. Daar kunnen ze u ook vertellen wat u precies moet doen en wat de regels zijn. In de stadsgids of het telefoonboek vindt u het adres en het telefoonnummer van de gemeentelijke diensten.

Ouderen kloppen niet zo gemakkelijk bij sociale dienst aan. Waarom zouden ze dat nu toch moeten doen?
Bijzondere bijstand is geen gunst of liefdadigheid, maar iets waar men recht op heeft als men aan de voorwaarden voldoet. Het kan om honderden euro's gaan. Het zou zonde zijn om geen gebruik te maken van dat recht!