Algemeen Verbond Bouwbedrijf


Nieuwsbericht

Brinkman: irritatie over actie belastingdienst

21 april 2004 Voorzitter Brinkman van het AVBB begrijpt de irritatie in bouwkringen over de aankondiging van meer controle en sancties door de belastingdienst naar aanleiding van de bouwfraude. Hij verwijt de politiek gebrek aan coördinatie.

Een bestuurlijke afronding van het verleden vereist vanuit de autoriteiten wel enige sturing, vindt Brinkman. Nu ontstaat bij bouwbedrijven grote onzekerheid over wat hen nog te wachten staat, waardoor de kans groter op een juridische actie groter wordt. Dat bevordert de noodzakelijke openheid, het herwinnen van vertrouwen en nieuwe werkwijzen niet.

Brinkman trekt deze conclusies in een vraaggesprek met de Geassocieerde Pers Diensten dat dinsdag is verschenen. Hij zegt daarin dat het kabinet te weinig sturing geeft aan het proces van afwikkeling van het verleden. Bouwbedrijven hebben te maken met de NMa, het Openbaar ministerie, claimende overheden en nu weer de belastingdienst. We willen niet in een juridisch paradijs verzeild raken, maak worden wel tot juridische acties gedwongen. Je kunt niet blijven schoppen tegen iemand die al op de grond ligt. We hebben het hier wel over een sector waarin 400.000 mensen werken.

Brinkman ziet alleen de bestuurlijke weg als mogelijke route voor een oplossing van de problemen vanuit het verleden. Daar hoort ook boetedoening bij, maar wel zodanig dat het verleden ook kan worden afgesloten. Als er steeds nieuwe acties komen vanuit de autoriteiten, helpt dat niet om een nieuwe start te maken. Terwijl de noodzaak daartoe wel door het kabinet wordt onderkend.

Bron
AVBB