Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Directie Voorlichting en Communicatie

Toespraak van de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Clémence Ross - Van Dorp, ter gelegenheid van de officiële start van CamCare.
Den Haag, 21 april 2004

Dames en heren,

Graag ben ik op uw uitnodiging ingegaan om vandaag CamCare officieel in gebruik te stellen. Ik mag dat zo meteen doen door met behulp van camera en tv in contact te komen met één van de gebruikers van CamCare. Dat lijkt me een bijzondere ervaring. Ik ben heel benieuwd om te zien hoe dat allemaal in zijn werk gaat.

We kennen inmiddels allemaal de Webcam, een klein cameraatje dat je op je computer kunt zetten en waardoor je over de hele wereld jouw opname kunt laten zien.
Voor mensen die familieleden of vrienden ver weg hebben wonen, is dat een geweldige uitvinding. Maar dan moet je wél een computer in huis hebben en weten hoe je er mee om moet gaan. Voor veel ouderen en andere mensen die zijn aangewezen op thuiszorg is dat vaak toch te gecompliceerd.

Het ideale van CamCare is dat iedereen het kan gebruiken. Ook al ben je de grootste digibeet. Je hoeft de tv maar aan te zetten om contact te krijgen met een verpleegkundige. Dat moet voor veel mensen een geweldig fijn gevoel zijn. Iedereen kan omgaan met een tv en heeft er ook een in huis.

Veel mensen die hulpbehoevend zijn, hebben de televisie dagelijks meerdere uren aan staan. Het is hún venster op de buitenwereld. Die functie krijgt nu nog meer inhoud door CamCare.

Gebruikers van thuiszorg kunnen contact maken met de verpleegkundige in het call-centrum en de verpleegkundige kan, dankzij kleine cameraatjes, prima zien wat er met de cliënt aan de hand is. De tv wordt hierdoor een interactief venster!

Ik vind het door dit gebruikersgemak en de laagdrempeligheid ervan een geweldige uitvinding! Toespraak Parnassusplein 5 Doorkiesnummer Hebt u 's avonds of in het weekend dringend een Postbus 20350 (070) 340 60 00 voorlichter nodig, belt u dan met het ministerie, 2500 EJ DEN HAAG Fax (070) 340.62.92 telefoon (070) 340 79 11. Daar regelt men dat u Telefoon (070) 340 79 11 wordt teruggebeld.

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
- 2 -

Maar niet alleen voor de cliënten van de thuiszorg is dit systeem een prima uitvinding. Het kan ook een forse bijdrage leveren aan de doelmatigheid in de zorg.

Zoals u wellicht weet is nu ongeveer 12 procent van de Nederlandse bevolking 65 jaar of ouder. Over een jaar of 25 is dat percentage ruwweg verdubbeld. Als we de komende jaren op dezelfde manier met de zorg omspringen als we nu doen, heeft dat tot gevolg dat in 2020 maar liefst 22 procent van de beroepsbevolking in de zorg- en welzijnssector moet werken! Nu is dat 13 procent en het merendeel daarvan werkt in de ouderenzorg.

U begrijpt dat zó'n enorme personeelsgroei niet reëel is. Ten eerste zal het gewoonweg niet lukken om zo veel extra personeel aan te trekken. Ten tweede zou de zorg daardoor onbetaalbaar worden.

We moeten daarom vooral gaan werken aan de doelmatigheid van de zorg. Dat betekent dat we ernaar moeten streven om met het zelfde aantal mensen dat nú in de zorg werkt, goede zorg te kunnen blijven verlenen aan de steeds groter wordende groep patiënten en cliënten. Met andere woorden: méér werk, maar niet meer mensen.

Willen we dat realiseren dan moeten we het personeel `slimmer' gaan inzetten. En daarvoor zijn ontwikkelingen in de ICT en andere technische of logistieke uitvindingen en aanpassingen onontbeerlijk. Een bekende uitvinding die zorgverleners veel werk uit handen heeft genomen, is de veelbesproken rollator. Dankzij de rollator kunnen mensen die slecht ter been zijn zélf ergens naar toe lopen in plaats van aan de arm van een verzorgende. Die kan dan iemand anders helpen.

CamCare is ook zo'n uitvinding. Het zorgt ervoor dat we met evenzoveel zorgverleners méér mensen kunnen bedienen. Thuiszorg is arbeidsintensief werk, met veel heen en weer gereis. Dat zal met deze uitvinding verminderen. Bovendien, en dat is ook een niet te onderschatten voordeel, zorgt CamCare ervoor dat mensen langer zelfstandig kunnen blijven wonen en niet naar een verzorgingshuis hoeven.
En ook de mantelzorgers ondervinden voordeel van CamCare. Als zij bij hun zorgbehoevende ouder of buurvrouw zijn en met een zorgvraag zitten, kunnen ze op een eenvoudige wijze antwoord krijgen. Toespraak Betekent dit dat CamCare louter voordelen kent? De toekomst zal dat moeten uitwijzen. Het is daarom goed dat u Prismant heeft gevraagd het project te volgen en de effecten ervan voor de klant én

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
- 3 -

voor de kosten te onderzoeken. Ik ben erg nieuwsgierig naar de uitkomsten daarvan.

Maar voor nu wens ik Sensire en Zorgkantoor Amicon en zijn cliënten veel succes met de start van CamCare.

Toespraak


---- --