Ministerie van Economische Zaken

Berichtnaam: Voornemens Brinkhorst Nederlands EU-voorzitterschap tweede helft 2004
Nummer: 532

Datum: 21-04-2004


Minister van Economische Zaken Laurens Jan Brinkhorst is tijdens het Nederlands EU-voorzitterschap in de tweede helft van dit jaar niet van plan nationale stokpaardjes te berijden. Zijn streven is zoveel mogelijk voortgang te boeken op de Europese economische agenda. - de Lissabon-strategie - en in dat kader knopen door te hakken op een aantal belangrijke economische dossiers. De Lissabon-strategie beoogt dat de Europese Unie in 2010 de meest innovatieve en concurrende economische mogendheid is. Brinkhorst schrijft dit vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.
Inhoudelijk ligt bij die Europese agenda het accent op de mid-term review van de Lissabon-strategie, de richtlijn diensten en de verordening chemische stoffen. Daarnaast wil hij bereiken dat het functioneren van de Raad voor concurrentievermogen wordt verbeterd. Door voor één duidelijk aanspreekpunt te zorgen , en te investeren in een esprit de corps, hoopt hij dat de Raad slagvaardiger zal worden.
Op de voorjaarstop van maart 2005 zal onder Luxemburgs voorzitterschap de Lissabon-strategie worden geëvalueerd. Een high level group onder leiding van Wim Kok zal hierover voor 1 november een rapport uitbrengen. De Raad van Concurrentievermogen zal het komende half jaar op basis van dit rapport inbreng moeten leveren voor de voorjaarstop van 2005.
Over het voorstel van de Commissie voor de richtlijn diensten wil Brinkhorst zo veel mogelijk voortgang boeken. Deze richtlijn heeft als doel ongerechtvaardigde en belemmerende nationale vestigingseisen en vergunningen, en gebrek aan vertrouwen in elkaars regelgeving weg te nemen.
Ook voor wat betreft het zogenoemde REACH-voorstel - een nieuwe verordening over de registratie en toelating van chemische stoffen - wil Brinkhorst zo veel mogelijk voortgang boeken. De verwachting is dat een politiek akkoord over dit onderwerp medio 2005 mogelijk zal worden.
Brinkhorst noemt in zijn brief nog tal van andere onderwerpen die een rol spelen tijdens het Nederlandse voorzitterschap, bijvoorbeeld innovatie, energie, ICT/Telecom en internationale handelspolitiek.
Naast het voorzitterschap van diverse EU-raden organiseert het ministerie van Economische Zaken in de tweede helft van 2004 in het kader van het EU-voorzitterschap een aantal internationale evenementen als congressen en conferenties over onderwerpen als maatschappelijk verantwoord ondernemen, telecommunicatie en kenniswerkers. Een volledig overzicht van de Raden en conferenties staat in de bijlage bij dit persbericht.