Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

De voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 2509 LV Den Haag Der Staten-Generaal Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1a Telefoon (070) 333 44 44 Telefax (070) 333 40 33 2513 AA `S Gravenhage

Uw brief Ons kenmerk
51-04-SZW SV/A&L/2004/29626

Onderwerp Datum
Reïntegratie gedeeltelijk arbeidsgeschikten 21 april 2004

Bij brief van 20 april jl. vraagt de vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid naar de stand van zaken van mijn voorstel voor een MKB-convenant inzake de reïntegratie van gedeeltelijk arbeidsgeschikten. Bij deze voldoe ik aan dit verzoek.

Naar aanleiding van het door de Commissie Werkend Perspectief uitgebrachte onderzoek over de attitude van betrokkenen bij de arbeidsmarktpositie van mensen met een handicap heb ik de Tweede Kamer bij brief van 12 januari jl. geïnformeerd. Enerzijds bleek dat er veel positiefs te melden is over de wijze waarop werkgevers naar de reïntegratie van gedeeltelijk arbeidsgeschikten zijn gaan kijken. Zo vindt 69% van de leidinggevenden dat de gedeeltelijk arbeidsgeschikten meer kansen moeten krijgen. Dit neemt niet weg, zo was een andere conclusie die ik ook trok, dat "het in dienst nemen van mensen met een arbeidshandicap niet zonder meer vanzelfsprekend is".

Inmiddels heb ik de Tweede Kamer op 12 maart jl. geïnformeerd over het kabinets- standpunt met betrekking tot het SER-advies over de arbeidsongeschiktheidsregelingen. Twee voornemens zullen ertoe leiden dat de reïntegratie van gedeeltelijk arbeidsgeschikten aan belang gaat toenemen. Ten eerste zal als gevolg van herbeoordeling van het jongere deel van het zittend bestand op basis van het nieuwe schattingsbesluit, het aantal mensen dat in aanmerking komt voor een plaats op de arbeidsmarkt, zeker toenemen.

Ten tweede zal vanwege de opzet van de regeling voor gedeeltelijk arbeidsgeschikten in het nieuwe stelsel, het belang om de resterende verdiencapaciteit te benutten, zowel voor de werkgever als de werknemer, toenemen. Dit ook in het verlengde van de beide `poortwachterjaren'. Deze ontwikkelingen maken het hoogst actueel om de reïntegratie van gedeeltelijk arbeidsgeschikten maximaal kans van slagen te geven.

Gehoord de Commissie Werkend Perspectief heb ik de voorzitter van het MKB medio maart jl. verzocht om als bruggenhoofd te fungeren om te komen tot een convenant met werkgevers.

2
SV/DIR/04 21586

In zijn reactie op mijn verzoek geeft de voorzitter van het MKB aan dat het MKB als organisatie geen mogelijkheden ziet voor een dergelijk convenant.

Gelet op het maatschappelijk belang van de reïntegratie van gedeeltelijk arbeidsgeschikten, heb ik de gezamenlijke werkgeversorganisaties uitgenodigd om in mei a.s. met mij de mogelijkheden te verkennen om de inschakeling van gedeeltelijk arbeidsgeschikten te stimuleren.

De Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(mr. A.J. de Geus)