Vereniging van Recreatieondernemers Nederland


P E R S B E R I C H T

Driebergen, 21 april 2004

Principeakkoord CAO Verblijfsrecreatie en zwembaden

Dinsdag 20 april hebben de sociale partners voor de verblijfsrecreatie en zwembaden (CNV BedrijvenBond, FNV Horecabond, ABVAKABO FNV en RECRON) een principeakkoord bereikt over een nieuwe CAO voor de 35.000 werknemers in de bedrijfstak. De nieuwe CAO heeft een looptijd van één jaar: van 1 juli aanstaande tot 1 juli 2005 en volgt de nullijn uit het sociaal akkoord. RECRON zal het principeakkoord met een positief advies aan haar leden voorleggen. Grootste winstpunt is de mogelijkheid om medewerkers een jaar rond in dienst te houden. In het hoogseizoen, bij drukke tijden, kunnen mensen meer uren worden ingezet, terwijl zij in het laagseizoen, wanneer het veelal rustiger is, niet ontslagen hoeven te worden. Dit betekent voor werkgevers dat zij ervaren en kwalitatief goede medewerkers kunnen vasthouden. Bovendien sluiten de arbeidscontracten beter aan bij de aard van de seizoensbedrijven.
Daarnaast is het mogelijk om korte flexibele contracten, namelijk gemiddeld 12 uur per maand, aan te bieden. Dit biedt meer mogelijkheden voor mensen die slechts een paar uur per week (extra) willen werken, bijvoorbeeld voor het geven van zwem- of aquarobicslessen. Werkgevers kunnen specialistische vakkrachten op deze manier voor een deel aan zich te binden.
De sociale partners hebben verder afgesproken dat medewerkers één maal per jaar met de werkgever hun ontwikkelingsmogelijkheden door kunnen nemen. Daarnaast kan de medewerker eenmaal per drie jaar gebruik maken van een e-assessment. RECRON is tevreden dat er zo snel kwaliteitsafspraken met de sociale partners konden worden gemaakt.