Gemeente Amsterdam

Start `Amsterdam Gezondheidsonderzoek'
Onderzoek brengt risicofactoren hart- en vaatziekten en diabetes in kaart
20 april 2004 - GG & GD Amsterdam
Vandaag start de Amsterdamse GG&GD in samenwerking met het Rijks Instituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) een gezondheidsonderzoek onder de Amsterdamse bevolking. De GG&GD heeft circa 3500 personen, verspreid over vijf stadsdelen, uitgenodigd om deel te nemen. Uniek aan het onderzoek is dat naast het gebruikelijk vragenlijstonderzoek ook lichamelijk onderzoek plaatsvindt. Hiermee wordt inzicht gegeven in risicofactoren voor diverse chronische aandoeningen, die alleen met behulp van lichamelijk onderzoek gemeten kunnen worden. Naast het maatschappelijk belang is er ook een persoonlijk voordeel voor de deelnemers. Zij krijgen het resultaat van hun bloedonderzoek later toegezonden en kunnen bij eventuele gezondheidsproblemen hun arts raadplegen.

Hart- en vaatziekten zijn de belangrijkste oorzaak van sterfte en zorggebruik in Nederland. Door minder te roken, meer te bewegen en gezond te eten kunnen Nederlanders veel doen aan het verminderen van hart- en vaatziekten. Sinds de recente nationale preventienota is het verminderen van risicofactoren voor hart- en vaatziekten en vooral de aanpak van diabetes een speerpunt van het Nederlandse en het Amsterdamse gezondheidsbeleid. Inzicht in het vóórkomen van hart- en vaatziekten, van diabetes en van risicofactoren voor deze aandoeningen, vormt de basis voor een goed beleid.

De nieuwe vragenlijst die wordt gebruikt bij het onderzoek maakt het mogelijk om de gegevens van de hoofdstad te vergelijken met door het RIVM verzamelde nationale gegevens en resultaten verzameld in de andere grote steden. Naast vragen over gezondheidsaandoeningen, roken, lichaamsbeweging en eetgewoonten zijn er verder vragen die informatie kunnen opleveren over psychiatrische problemen en infectieziekten in Amsterdam.

Naast het vragenlijstonderzoek wordt een lichamelijk onderzoek gedaan naar risicofactoren voor hart- en vaatziekten en diabetes. Voor dit deel van het onderzoek heeft de GG&GD gebruik gemaakt van de grote ervaring van het RIVM met medisch bevolkingsonderzoek. Er wordt bloed afgenomen om het vóórkomen van diabetes en een te hoog cholesterolgehalte te bepalen, de bloeddruk wordt gemeten en lengte en gewicht vastgesteld. De onderzochte vrijwilligers krijgen de uitslag van hun bloedonderzoek toegezonden. Bij mogelijke gezondheidsproblemen kunnen zij contact opnemen met hun huisarts.

Circa 3.500 personen zijn via een steekproef uit het bevolkingsregister van Amsterdam geselecteerd. Zij krijgen een uitnodiging om naar het consultatiebureau van de GG&GD in hun buurt te komen om de vragenlijst in te vullen en voor het lichamelijk onderzoek. Uit een eerdere proef in de Amsterdamse Indische buurt bleek dat deze opzet goed werkt. De respons was hoog en de deelnemers waren tevreden over deze vorm van onderzoek. Daarnaast stelde men de uitslag van het bloedonderzoek zeer op prijs. Als compensatie voor de tijd en moeite krijgt iedere deelnemer aan het onderzoek een cadeaubon ter waarde van EUR15.

De gegevens van dit onderzoek vormen een belangrijke basis voor de ontwikkeling van het lokale gezondheidsbeleid. De gegevens worden gebruikt voor de stedelijke monitor 'De Staat van de Stad', en worden opgenomen in de Lokale en Nationale Monitor Volksgezondheid. Dit is een initiatief van de GGD Nederland en het RIVM waarmee regionale en landelijke referentiegegevens over gezondheid worden samengesteld.

© Gemeente Amsterdam