Algemeen Verbond Bouwbedrijf


Nieuwsbericht

Werkgevers boos over brief bonden

21 april 2004 Ongepast en een zwaktebod. Zo reageren de werkgevers op een brief die de vakbonden aan bedrijven hebben gestuurd over het CAO-overleg.

Gisteren ontvingen bouwbedrijven met een ondernemingsraad een brief van de vakbonden. Daarin roepen ze de directies van de bedrijven op om de werkgeversdelegatie te bewegen weer aan de onderhandelingstafel plaats te nemen.
Deze actie is bij de werkgeversdelegatie verkeerd gevallen, temeer daar zij via de pers van de brief moesten horen.

Over de CAO wordt onderhandeld aan de onderhandelingstafel, vinden de werkgevers. Daar zijn de vakbonden er niet in geslaagd aan te geven op welke wijze zij willen meewerken aan de noodzakelijke productiviteitsverhoging en kostenreductie in de ondernemingen. Anders dan zij in hun brief suggereren zijn er door de vakbonden geen substantiële handreikingen gedaan om tot een akkoord te komen. Omdat verder onderhandelen op dat moment zinloos was, hebben de werkgevers op

2 april het overleg opgeschort.

Inwilliging van het eisenpakket van de bonden zou neerkomen op een loonkostenstijging van enkele procenten. Een eenmalige loonsverhoging van 350 euro, een tegemoetkoming in hogere ziektekosten (als gevolg van kabinetsbeleid) van 140 euro netto en een verhoging van de reiskostenvergoeding tot 28 eurocent netto is op dit moment niet verantwoord, vindt de werkgeversdelegatie. Het past niet in een beleid gericht op herstel van rendementen en behoud van werkgelegenheid.

In hun brief suggereren de bonden dat werknemers er netto honderden euros op achteruit zullen gaan als gevolg van door de werkgevers voorgestelde maatregelen. Dit is onjuist. Aan het inkomen van de werknemers willen de werkgevers niet tornen. Wel zijn er effecten als gevolg van overheidsbeleid. Werkgevers vinden dat dit niet automatisch gecompenseerd moet worden. Ook vinden ze dat waar sprake is van kostenvergoedingen daar ook daadwerkelijk kosten tegenover moeten staan.

Bron
AVBB