Gemeente Brunssum

Laatste wijziging 21 april 2004 nieuw! klik hier: Publicaties - 21 april 2004 nieuw! Unieke koetsiersroute in Brunssum nieuw! Raadsvergadering op 27 april 2004
nieuw! Aanlijnen verplicht! Europese verkiezingen op 10 juni 2004 nieuw! Werkzaamheden kabel-TV Brunssum Wonen en cultuur in nieuw! Regiegroep Ouderenbeleid geïnstalleerd Gemeente presenteert nieuwe welstandseisen
nieuw! Let op keurmerk Thuiszorg Gemeentelijke belastingen: betaal op Hondenpoep hoort niet op straat! Voorzieningen voor gehandicapten in Alles wat u wilde weten over Brunssum Laat uw stem horen via het referendum
Evenementenkalender 2004 Spreekuren wethouders
Weekmarkt
VERKEER/VERVOER: VEILIGHEID:
nieuw! Maximaal 60 kilometer op Hoogenboschweg U vindt veilig wonen belangrijk?
nieuw! Gehandicaptenparkeerplaats Gregoriuslaan 30 Brunssum wordt veiliger
nieuw! Verplaatsing parkeerverbod Schepenstraat Gemeente Brunssum gaat strenger handhaven
nieuw! Gehandicaptenparkeerplaats Wieenweg 17 Spreekuur maatschappelijk werk en politie in Egge
Gehandicaptenparkeerplaats Florence Nightingalestraat Spreekuren wijkpost in Brunssum-Noord
Gehandicaptenparkeerplaats Henri Dunantstraat
Uitbreiding parkeerverbod St. Brigidastraat MILIEU: Gehandicaptenparkeerplaats Scheiden van afval? Goed voor uw beurs! Nieuwe weg Brede Maatschappelijke Voorziening Inleveren asbest Verkeersspreekuur Papier ophalen
BOUWEN IN BRUNSSUM: DUALISME IN DE GEMEENTEPOLITIEK: Hou rekening met het Bouwstoffenbesluit Nieuwe raadsgriffier Vergadering commissie Ruimtelijke Kwaliteit Dualisme in de gemeentepolitiek
Nieuwe Woningwet Inspreekuur voor burgers
Bouwen zonder vergunning?
Is mijn aan- of uitbouw vergunningsplichtig? STEDELIJKE VERNIEUWING IN BRUNSSUM:
De behandeling van uw aanvraag bouwvergunning 250 zorgwoningen in Brunssum
Commissie bewaakt het 'gezicht van Brunssum' Stedelijke vernieuwing in Brunssum-Noord
Vul uw bouwaanvraag goed in! Bouw zorgcomplex Emma gestart Opening op 5 mei:
Unieke koetsiersroute in Brunssum

Vanaf 5 mei heeft Brunssum er een toeristische attractie bij. Op die dag wordt officieel de koetsiersroute geopend. De koetsiersroute loopt door de Brunssummerheide en het Schutterspark. Het is een van de weinige Nederlandse koetsiersroutes buiten de Veluwe en de eerste in Zuid-Limburg. De route heeft een totale lengte van circa 18 kilometer, maar er zijn ook kortere routes mogelijk. Voor mensen die een tochtje willen maken in een koets, wordt bij het Schuttershuuske in het Schutterspark een opstapplek ingericht.

De koetsiersroute is aangelegd op bestaande paden en wegen in de Brunssummerheide en het Schutterspark. Op een aantal plekken zijn extra verbindingen aangelegd. Iedereen met paard en wagen mag gebruik maken van de route, mits in het bezit van een koetsiersrijbewijs. Uniek aan de Brunssumse route is het sterk heuvelachtige verloop in een natuurrijke omgeving. Naar verwachting zal de route binnen een jaar uitgebreid worden met de Schinveldse bossen.

Van het parcours zijn verschillende routekaartjes beschikbaar. Deze zijn (tegen een kleine vergoeding) verkrijgbaar bij VVV Zuid-Limburg.

De koetsiersroute is uitgezet door de Vereniging Natuurmonumenten, de menvereniging Onderbanken en de gemeente Brunssum. De route is vrij te berijden voor iedereen met paard en wagen. Mensen die een rondrit willen maken in een koets, kunnen reserveren bij de VVV Zuid-Limburg, (0900) 9798 (1 euro per minuut) of via www.vvvzuidlimburg.nl

Opening met Gouden Koets
De route wordt op woensdag 5 mei officieel geopend. Dat gebeurt vanaf 11.00 uur in en rondom het Schuttershuuske, gelegen aan de Heidestraat 20 in het Schutterspark, in het bijzijn van ongeveer 50 koetsen. De openingsceremonie gebeurt met een replica van de Gouden Koets. Aansluitend is er voor de aanwezigen gelegenheid om rondritten te maken door het Schutterspark. Bij de opening is iedereen van harte welkom.

---

Gehandicaptenparkeerplaats Gregoriuslaan 30

Het college van Burgemeester en Wethouders heeft besloten om een gereserveerde gehandicaptenparkeerplaats in te richten nabij de ingang van het pand St. Gregoriuslaan 30.

Aan de Gregoriuslaan worden momenteel 8 zorgunits gebouwd. In de nabijheid daarvan worden drie parkeerplaatsen ingericht. Bij het college van Burgemeester en Wethouders is het verzoek binnengekomen om een van die parkeerplaatsen te reserveren als een algemene gehandicaptenparkeerplaats. Het college is aan dit verzoek tegemoet gekomen.

Bezwaar
Burgers die het niet eens zijn met de beslissing van het college kunnen bezwaar maken. Dat dient te gebeuren binnen zes weken na de bekendmaking (21 april 2004). Hoe u verder bezwaar kunt maken, kunt u lezen in de folder 'Beroep en bezwaar tegen een beslissing van de overheid', die verkrijgbaar is bij de balie van het Bestuurscentrum.
---

Raadsvergadering op 27 april 2004 De gemeenteraad komt voor een vergadering bijeen op dinsdag 27 april 2004 om 18.30 uur in de raadzaal van het Bestuurscentrum. Deze vergadering zal rechtstreeks op televisie worden uitgezonden op kanaal 50+ (704,25 Mhz). Belangstellenden zijn ook van harte welkom op de tribune in de raadzaal.

De agenda en bijbehorende vergaderstukken liggen voor publiek ter inzage bij de balie in de hal van het Bestuurscentrum, in de bibliotheek en in d'r Brikke-oave.

Op de agenda onder meer de volgende onderwerpen:

Stadsetiquette
De CDA-fractie stelt de gemeenteraad voor om in Brunssum te komen tot een stadsetiquette. Een stadsetiquette bestaat uit omgangsregels ("hoe gaan we als burgers met elkaar om") voor de openbare ruimte. Doel van de stadsetiquette is een verantwoordelijker, vriendelijker en veiliger gedrag op straat en tijdens het uitgaan.. De etiquette zou tot stand moeten komen via een peiling of enquête, gevolgd door een stadsdebat, en de uitkomsten ervan zouden in een raadsprogramma moeten terugkeren. De raad wordt gevraagd het college van Burgemeester en Wethouders op te dragen het een en ander uit te werken.
vergoeding van kosten als gevolg van glasschade. De gemeenteraad wordt gevraagd in te stemmen met de volgende vergoeding:
- basisschool Titus Brandsma, als gevolg van glasschade;

De gemeenteraad wordt gevraagd kennis te nemen van de volgende vergoeding:

- Basisschool Treebeek, als gevolg van glasschade.

Reglement van orde
Op 7 maart 2002 werd de gemeentepolitiek gedualiseerd. Die 'dualisering' houdt in dat de taken en bevoegdheden van gemeenteraad en college van Burgemeester en Wethouders strikter gescheiden zijn. Als gevolg van die dualisering werd op 14 maart 2002 een nieuw Reglement van orde voor de gemeenteraad vastgesteld. Dat Reglement is inmiddels geëvalueerd en het college van Burgemeester en Wethouders stelt de raad nu voor om het Reglement aan te passen. De wijzigingen betreffen onder andere de spreektijd van collegeleden, de notulen, en de invoering van een nieuw artikel over het geven van bestuursopdrachten.

Aanbesteding accountant
Sinds de invoering van het duaal stelsel in de gemeentepolitiek, in maart 2002, is de functie van de accountantsverklaring gewijzigd: de accountantsverklaring dient nu als ondersteuning van de raad bij het uitoefenen van de controlerende taak. Vandaar dat de opdrachtverstrekking aan de accountant nu moet gebeuren vanuit de raad en niet langer door het college van Burgemeester en Wethouders. Omdat de huidige overeenkomst met de accountant binnenkort afloopt, dient er een aanbestedingsprocedure te worden opgestart om te komen tot een nieuwe overeenkomst. De raad wordt gevraagd akkoord te gaan met de voorgestelde procedure.

Nieuwbouw Romboutscollege
Op 8 oktober 2002 nam de gemeenteraad een besluit over de nieuwbouw van het Romboutscollege, waarbij ook sprake was van een nieuwe huisvesting van de bibliotheek en de bouw van woningen. Inmiddels is gebleken dat deze plannen niet haalbaar zijn. De raad wordt daarom gevraagd het raadsbesluit van oktober 2002 in te trekken en een nieuw besluit te nemen dat niet langer gebaseerd is op de bouw van een bibliotheek en nieuwe woningen op de locatie aan de Schoolstraat.

Wijziging bebouwde kom Boschstraat
De raad wordt gevraagd in te stemmen met het voorstel om de grens van de bebouwde kom aan te passen, zodanig dat het wegvak Boschstraat (tussen de Hoogenboschweg en de gemeentegrens Onderbanken/Schinveld) bij de bebouwde kom wordt betrokken.

Bezwaarschrift
Bij de gemeente is een bezwaar ingediend tegen het besluit om geen medewerking te verlenen aan het wijzigen van de bestemming van de bedrijfswoning aan de Maastrichterstraat 72. De Commissie voor de bezwaarschriften adviseert de gemeenteraad om dit bezwaar niet-ontvankelijk te verklaren.

Nieuwe bouwverordening
De raad wordt gevraagd een nieuwe Bouwverordening voor de gemeente Brunssum vast te stellen, ter vervanging van de bestaande uit 1999. De aanleiding voor de nieuwe Bouwverordening is onder meer een aantal wijzigingen (per 1 januari 2003) in de Woningwet en het op die Woningwet gebaseerde Bouwbesluit.
Welstandsnota
Vanaf 1 juli 2004 gelden in Brunssum nieuwe welstandseisen. Met deze eisen krijgt iedereen te maken die straks in Brunssum gaat bouwen of verbouwen. De eisen zijn vastgelegd in een zogenaamde lokale Welstandsnota. Deze nota deelt Brunssum op in verschillende gebieden. In het ene gebied gelden strengere eisen dan in het andere. Die eisen hebben betrekking op de situering van het pand (dus: hoe karakteristiek is de ligging), de hoofdvorm, het gevelaanzicht en de gebruikte materialen en detailering. Waar de welstandseisen het strengste zijn, gelden flinke beperkingen bij bouw- of verbouwplannen. Ligt een pand in een gebied waar minder strenge eisen gelden, dan bestaat er meer vrijheid in (ver)bouwplannen.
De raad wordt gevraagd in te stemmen met de Welstandsnota.

Let op! Gedurende het eerste half uur van de vergadering, van 18.30 tot 19.00 uur, is er een inspreekuur. Burgers hebben het recht om tijdens dit inspreekuur het woord te voeren (maximaal 5 minuten) over een onderwerp dat op de agenda staat.
Wilt u het woord voeren over een te behandelen onderwerp van de vergadering van 27 april, dan dient u dit uiterlijk vrijdag 23 april, 12.00 uur, kenbaar te maken aan de griffie (telefoon 527 87 34). Op donderdag 6 mei vindt er een vergadering plaats van de commissie Een overzicht van de bouwplannen die de commissie op donderdag 6 mei publieksbalie. U kunt dit overzicht raadplegen op donderdag 6 mei tijdens openingsuren (08.30 tot 12.30 uur).
In Brunssum is WWZ Kompas actief. WWZ Kompas is er voor mensen die behoefte hebben aan informatie of hulp op het gebied van welzijn, wonen en zorg. WWZ Kompas helpt mensen. Met een plaats in een verzorgingshuis. Met woningaanpassing. Met huursubsidie. En met nog veel meer.