Gemeente Nijmegen

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 329 23 78
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen

persbericht

Datum Nummer persbericht
21 april 2004 c034


Nijmegenaren in vroeg stadium betrekken bij ruimtelijke plannen

Het college van burgemeester en wethouders van Nijmegen wil burgers in een vroeg stadium bij de ontwikkeling van ruimtelijke plannen betrekken. Nijmegen heeft al ruime ervaring met burgerparticipatie bij ruimtelijke projecten. Daaruit blijkt zowel een noodzaak tot maatwerk, als ook behoefte aan duidelijke afspraken en een heldere rolverdeling. Met het project 'De Open Stad' wil het college de ontwikkelde werkwijze verder verbeteren en toegankelijk maken voor andere gemeenten.

Binnen de formele inspraakprocedures wordt burgers pas om hun mening over plannen voor hun omgeving gevraagd als die plannen al in een ver gevorderd stadium zijn. In de praktijk komt het er dan vaak op neer dat geïnteresseerden vooral reageren op onderdelen die hen niet bevallen. De afgelopen jaren is in Nijmegen in een aantal projecten geprobeerd mensen in een veel vroeger stadium van planvorming bij projecten te betrekken. Daarmee blijkt veel anders onzichtbaar gebleven creativiteit en deskundigheid vrij te komen.

Zo werd de inrichting van het kazerneterrein Limos vanaf de eerste schets samen met omwonenden, projectontwikkelaars en architecten vormgegeven. Andere projecten volgden: Dobbelman (nieuw- en verbouw op het terrein van de grotendeels gesloopte zeepfabriek), Hessenberg (nieuwbouw in hartje stad), Koers West (visieontwikkeling), wijkvisies en de toekomstige invulling van Plein 1944 via een stadspeiling.

Elk project kende zijn eigen aanpak, rolverdeling en valkuilen. Uit een consultatieronde langs betrokkenen uit die projecten bleek dat er draagvlak is om op de ingeslagen weg door te gaan. Wel bestaat de behoefte bij alle partijen om efficiënter en meer doelgericht vorm te geven aan het participatieproces.
Om deze noodzakelijke vernieuwing te realiseren, heeft het college van burgemeester en wethouders besloten om in de periode tot en met november 2004 samen met alle partijen heldere kaders en praktische spelregels te ontwikkelen. Dit gebeurt binnen het project De Open Stad. Hierbij wordt samengewerkt met de Universiteit Nijmegen. Ook woningcorporaties en projectontwikkelaars hebben toegezegd hieraan hun steentje te willen bijdragen.

Een speciaal thema binnen De Open Stad is de nieuwe rolverdeling tussen raad en college (duale stelsel) en de effecten die dit heeft op de planvorming binnen een interactief proces. Dit wordt ondersteund door de Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting (SEV) uit Rotterdam.

Het project De Open Stad bestaat uit een vijftal discussiebijeenkomsten en een eindmanifestatie. De bijeenkomsten worden tussen juni en november in het Biotexgebouw op het Dobbelmanterrein gehouden. De onderwerpen van deze bijeenkomsten zijn:
- de balans opmaken
- naar een nieuwe aanpak
- nieuwe verhoudingen
- communicatie en informatie rondom participatie - hoe gaan we verder in de toekomst?

Exacte data en inhoud van deze bijeenkomsten worden later bekend gemaakt. Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Arian Kuil, doorkiesnummer
024-3292380


---

Alle informatie in dit e-mailbericht is onder voorbehoud. De Gemeente Nijmegen is op geen enkele wijze aansprakelijk voor vergissingen of onjuistheden in dit bericht