Openbare Bibliotheek Oss

14 april 2004

Bibliotheekgebruikers Berghem dik tevreden

De gebruikers van de Bibliotheek Berghem zijn zeer tevreden. Dit is de conclusie van een gebruikersonderzoek dat eind 2003 door de Provinciale Bibliotheekcentrale werd gehouden onder Berghemse bibliotheekleden van 12 jaar en ouder.
De ondervraagden gaven de Bibliotheek Berghem een rapportcijfer van 8,4 terwijl de gemiddelde score van Brabantse bibliotheken niet hoger komt dan 7,7. Doel van het onderzoek was te achterhalen hoe de bibliotheek, in de ogen van de gebruikers, functioneert en welke punten binnen de dienstverlening verbeterd kunnen worden.

Ervaringen
De enquête is vooral ingevuld door vrouwen met een relatief hoge opleiding. Bijna driekwart van de gebruikers komt minimaal elke drie weken in de bibliotheek. De belangrijkste reden om naar de bibliotheek te gaan is leesplezier. 92 % van de ondervraagden ongeacht leeftijd of opleidingsniveau - geeft aan dat dit vaak tot altijd één van de bezoekredenen is. Daarnaast zijn ook begeleiden en stimuleren tot lezen van kinderen (42 %), het zoeken naar informatie over hobbys (22 %) en algemene ontwikkeling (23 %) belangrijke redenen voor een bezoek aan de bibliotheek. Men vindt het personeel klantvriendelijk, behulpzaam en deskundig. De sfeer is goed, maar volgens de gebruikers zouden er meer informatieve en culturele activiteiten mogen worden georganiseerd.

Veranderingen
Aan de bibliotheekbezoekers werd ook de volgende vraag gesteld: Stel dat u directeur van de bibliotheek was, wat zou u dan veranderen? Er werden uiteenlopende antwoorden gegeven, maar het meest werden genoemd: het uitbreiden van de collectie boeken, moderniseren van het interieur en opstelling/indeling van de collectie en het verruimen van de openingstijden. Inmiddels is door de directie van de bibliotheek besloten dat er meer boeken voor jongeren zullen worden aangeschaft en dat per 1 september a.s. de Bibliotheek Berghem op maandag en vrijdag in plaats van om 14.30 voortaan om 13.30 uur open gaat. In eerste instantie wordt gekozen voor een proefperiode tot 1 juli 2005. Ten aanzien van de opstelling van de collectie, de bewegwijzering en het interieur wordt voorlopig geen actie ondernomen, omdat de verwachting is dat de bibliotheek op termijn een nieuwe huisvesting in het centrum van Berghem zal krijgen. Zodra er een nieuw automatiseringssysteem in gebruik wordt genomen, zullen er informatieve avonden worden georganiseerd over het gebruik en de mogelijkheden van de catalogus.

Het is de bedoeling dat er periodiek een gebruikersonderzoek in de Bibliotheek Berghem zal worden gehouden, zodat de bibliotheek rekening kan houden met de wensen, behoeften en waardering van de gebruikers.