Aedes

Corporaties passen huurverhoging naar beneden aan

21 april 2004

Veel woningcorporaties hebben hun huurverhoging per 1 juli a.s. naar beneden aangepast. Dit is het resultaat van een oproep aan verhuurders om de huurverhoging vrijwillig te beperken tot een gemiddelde over heel Nederland van 2,9 procent. Hiermee leveren de corporaties samen meer dan 0,5 procent in van de 3,4 procent huurverhoging die ze dit jaar hadden mogen vragen. Dit zegt Aedes in reactie op een lijst die de Woonbond vandaag heeft uitgebracht.

In deze lijst worden verhuurders die hun huren boven de 2,9 procent hebben verhoogd door de Woonbond gediskwalificeerd. Aedes betreurt de houding van de Woonbond en benadrukt dat corporaties juist gezamenlijk laten zien dat ze oog hebben voor de huidige economische omstandigheden en specifieke maatregelen treffen voor huursubsidieontvangers.

Begin maart heeft overleg met minister Dekker en de verhuurders geleid tot afspraken over het huurbeleid voor 2004. Die afspraken bestaan onder andere uit een oproep aan verhuurders om de huurverhoging vrijwillig te beperken tot een gemiddelde over heel Nederland van 2,9 procent. Aedes wil benadrukken dat het gaat om een gemiddelde landelijke huurverhoging van 2,9 procent.

Dit houdt dus in dat individuele corporaties vrij zijn om van dit gemiddelde af te wijken, zowel naar boven als naar beneden. Corporaties die hun huren boven de 2,9 procent verhogen staan, anders dan de Woonbond beweert, volledig in hun recht. Afhankelijk van de prijs-kwaliteitverhouding van hun woningbezit kunnen corporaties namelijk beslissen of de ruimte die het huidige huurbeleid biedt wel of niet nodig is. Dit is conform de afspraken die met de minister van VROM zijn gemaakt en past volledig binnen het overheidsbeleid.

Extra uitkering Naast een verlaging van de gemiddelde huurverhoging stellen de verhuurders in 2004 ook 30 miljoen euro beschikbaar aan minister Dekker om een eenmalige uitkering te doen aan mensen met huursubsidie. Met deze bijdrage wordt een extra gebaar gemaakt voor huurders die het meest kwetsbaar zijn. Dit met het oog op de huidige economische omstandigheden.

Aedes is van mening dat met deze afspraken met minister Dekker invulling wordt gegeven aan de motie van CDA-kamerlid Van Bochove die heeft gepleit voor een substantiële huurmatiging.