WERELD NATUUR FONDS

Toekomst Afrikaanse zoogdieren onzeker door watertekort


- Wereld Natuur Fonds in actie voor waterrijke natuur -

Moerassen in Afrika verdwijnen en rivierbeddingen vallen droog als gevolg van de bouw van dammen, de oprukkende landbouw en als gevolg van de voortschrijdende klimaatverandering. Behalve dat hierdoor prachtige moeras- en riviernatuur verloren gaat, komt door het watertekort ook de toekomst van verschillende Afrikaanse zoogdieren op het spel te staan. Dat blijkt uit een rapport van Wageningen Universiteit en ITC. dat in opdracht van het Wereld Natuur Fonds is gemaakt en dat bij de start van de campagne .Omdat water de natuur helpt, helpen wij het water. is gepresenteerd. Het Wereld Natuur Fonds roept het Nederlandse publiek, overheden en bedrijven op om actief werk te maken van het wereldwijde waterprobleem. Waarbij de oplossing moet worden gezocht bij de bron: de natuur. Mens en dier zijn voor hun watervoorziening afhankelijk van die waterrijke natuur.

Waterafhankelijkheid
Het rapport over de afhankelijkheid van grote zoogdieren in Afrika maakt voor het eerst duidelijk een onderscheid in de mate van afhankelijkheid van water van verschillende grote zoogdieren. Zo blijkt dat een leeuw zonder veel problemen een lange periode van droogte kan overwinnen, maar dat zijn prooidieren nu juist wel van water afhankelijk zijn. De leeuw is dus indirect afhankelijkheid. Het nijlpaard en het dwergnijlpaard en de ottersoorten zijn de eerste slachtoffers van onvoldoende water danwel verontreinigd water. Voor deze soorten is voldoende water op het juiste moment en op de juiste plaats van levensbelang. Op de tweede plaats qua afhankelijkheid van water komen enkele grazers, zoals antilopen, de lechwe, de rietbok en de waterbok, die voor hun waterbehoefte afhankelijk zijn van de aanwezigheid van moerassen en rivieren die van tijd tot tijd overstromen. Een aantal apensoorten is voor voedsel en voor onderdak afhankelijk van de rivierbossen; verdwijnen met de rivieren ook de bossen dan raken deze apen ontheemd en valt voor hun toekomst te vrezen. Op de vierde plaats qua afhankelijkheid van water komen diersoorten die gedurende het hele jaar voldoende water nodig hebben om te drinken en te baden. Denk aan de olifant, de buffel, de neushoorn en andere grote grazers. Het minste valt te vrezen voor de toekomst van het luipaard en enkele woestijnantiloopsoorten. Deze dieren zijn in staat om zich aan te passen en kunnen vrijwel zonder water, omdat ze voldoende vocht kunnen halen uit het voedsel dat ze eten.

Vol doende en veilig water is op tal van plekken in de wereld, en zeker in Afrika, geen vanzelf-sprekendheid. Waterverontreiniging, waterverspilling, voortschrijdende klimaatverandering en de bouw van dammen en dijken maken dat de waterrijke natuur en daarmee de watervoorziening voor mens en dier wereldwijd ernstig onder druk staat. Alleen al in de afgelopen eeuw is de helft van alle wetlands wereldwijd verloren gegaan en zijn grote rivieren teruggedrongen in een keurslijf van dammen en dijken. Daarmee zijn unieke planten- en diersoorten in die gebieden verdwenen. Het Wereld Natuur Fonds maakt zich daarom wereldwijd sterk voor behoud en herstel van rivieren, meren en moerassen. Willen we de Afrikaanse natuur met zijn buffel, leeuw, olifant, neushoorn, luipaard, nijlpaard en al die andere prachtige dieren voor de toekomst behouden, dan komt het er nu echt op aan om de moerassen en rivieren in Afrika te beschermen en waar mogelijk het natuurlijk waterbeheer te herstellen. Daar waar de bouw van een stuwdam bijv. onontkoombaar is zal ingezet moeten worden op slim beheer van de watervoorziening in dat gebied om het voor mens en dier leefbaar te houden.
Oplossingen

Voor het tekort aan water voor mens en dier wordt de oplossing nog teveel gezocht in kortzichtige en kunstmatig watervoorzieningen in de sfeer van sanitaire voorzieningen en drinkbakken etc. Het gaat echter niet alleen om het toegankelijk maken van water, maar ook over waar komt dat water nu vandaan. Het Wereld Natuur Fonds is ervan overtuigd dat de enige echte oplossing ligt in oplossing van het waterprobleem bij de bron: de waterrijke natuur. Oplossingen kunnen alleen duurzaam werken als wordt gekeken vanaf de waterbron, via de rivier, hun wetlands tot aan de delta.s waar de rivieren uitmonden in de zee. De inzet van de natuurbeschermingsorganisatie is wereldwijd dan ook gericht op het bevorderen van het natuurlijk verloop van rivieren. Dat betekent behalve bescherming van moerassen en rivieren, dus ook ontbossing en kanalisering van rivieren tegengaan en versnippering door landbouwgebruik voorkomen. Het Wereld Natuur Fonds deelt dan ook de aanbevelingen van de onderzoekers zoals gedaan in het rapport en voelt zich daardoor gesterkt in de gekozen aanpak. Extra aandacht zal blijven uitgaan naar het verzamelen van meer en bruikbare informatie. Samen met universiteiten en wetenschappelijke instellingen wil het Wereld Natuur Fonds graag bijdragen aan het versterken van kennis en inzicht over de invloed van watertekorten op de natuur, in Afrika maar ook in andere regio.s. Op basis van gedegen kennis en goede informatie kan het meest effectief worden gewerkt aan duurzame oplossingen.
Campagne

Met de campagne .Omdat water de natuur helpt, helpen wij het water. zal het Wereld Natuur Fonds tot en met juli op tal van manieren de aandacht vragen voor de wereldwijde waterproblematiek. Belangrijkste activiteiten, die bijdragen aan zowel de discussie als het realiseren van oplossingen zijn: het bereiken van een mijlpaal als het gaat om herstel van waterrijke natuur in Zambia eind mei een symposium over het belang van integraal waterbeheer en de export van de kennis die Nederland op dit gebied heeft in juni en medewerking aan het internationale congres over water en waterbeheer dat eind juli in Utrecht wordt gehouden. Het Nederlandse publiek kan helpen door het Wereld Natuur Fonds te steunen in zijn strijd voor verstandig waterbeheer wereldwijd door donateur te worden danwel door nieuwe donateurs te werven. Iedereen die in het kader van de .Wet and Wild.-actie vijf nieuwe donateurs aanbrengt, maakt kans om straks zelf de Afrikaanse natuur te kunnen beleven en oog in oog te staan met de .big five..

/////////////////////////////
Bijlagen:

- diverse factsheets

- rapport (engelstalig) + samenvatting
- PANDA, maart 2004

- Actieboekje Wet & Wild-
Op aanvraag beschikbaar:

- beeldmateriaal (overzicht van beelden in print hierbij)
- betacam materiaal wetlands en grote zoogdieren in Afrika en bedreigingen
Meer informatie:
Marie-Christine Lanser-Reusken, persvoorlichter tel: 030-6937374 of mobiel 06-21548657 of email: mlanser@wwf.nl

21 apr 04 15:22