VVD



Nieuws

21 apr 2004 - VVD maakt concurrentie op
kwaliteit mogelijk in kinderopvang

VVD Tweede-Kamerlid Fadime Örgü heeft middels een amendement in de nieuwe Wet basisvoorziening kinderopvang mogelijk gemaakt dat instellingen in kinderopvang elkaar kunnen beconcurreren op basis van kwaliteit.

"In de Wet basisvoorziening kinderopvang stond een opeenstapeling van gedetailleerde kwaliteitsregels. Door deze overbodige regels te schrappen wordt de kinderopvang voor ouders beter betaalbaar" aldus het liberale Kamerlid Örgü. Daarnaast zorgt dit amendement ervoor dat in de wet wordt geregeld dat kinderopvanginstellingen een pedagogisch beleid voeren waarin aantoonbaar aandacht wordt besteedt aan de eisen waaraan de instelling moet voldoen. Dit gaat onder meer over het gebouw, de ruimten die voor opvang worden gebruikt, het aantal groepskrachten per groep, de groepsgrootte en opleidingseisen van beroepskrachten.

De VVD is van mening dat de overheid moet zorgen voor een aantal basis kwaliteitseisen. Het instellen van verdergaande kwaliteitseisen moet aan de branche zelf over worden gelaten. De VVD wil van de Regering de toezegging dat dit binnen afzienbare tijd wordt geregeld. De VVD vindt het onnodig dat de overheid nog langer toezicht houdt op instellingen die al geregeld een onafhankelijke organisatie over de vloer krijgen om te controleren of nog aan al de eisen van het behaalde kwaliteitscertificaat voldaan wordt.