Partij van de Arbeid


Den Haag, 21 april 2004


PvdA: huurders gaan de rekening betalen


Vandaag praat de Tweede Kamer met minister Dekker over de huurverhogingen per 1 juli as. Het voorstel van de minister is de huren gemiddeld met 2,9 procent te laten stijgen. Dit is het magere resultaat van de onderhandelingen met de verhuurders. Uit onderzoek van de Woonbond blijkt nog eens dat een derde van de corporaties zich hieraan niet zal houden. Zij gaan hogere huren innen. Gelijktijdig met de afspraken over de huurverhogingen heeft de minister nog een aantal andere zaken geregeld. PvdA-woordvoerder Staf Depla waarschuwt dat de huurders uiteindelijk de rekening daarvan gepresenteerd zullen krijgen.


De minister biedt namelijk de corporaties als tegenprestatie de mogelijkheid om volgend jaar, vanaf 1 juli 2005, zogenaamde marktconforme huren in rekening te brengen. Dit zal gezien de krapte op de markt van sociale huurwoningen per definitie leiden tot nog hogere huren. Deze toezegging van een marktconform huurbeleid heeft de minister als wisselgeld gebruikt om de corporaties eenmalig te laten bijdragen aan de huursubsidie. Door een bedrag van 30 miljoen euro te innen bij de verhuurders hoopt ze de bezuinigingen op de huursubsidie dit jaar te maskeren. Dit lijkt slim, omdat de huren zodoende betaalbaar blijven voor de huursubsidieklanten. Maar de minister haalt alléén dít jaar geld op, en geeft de corporaties alle daarop volgende jaren ruimte de huren op te trekken. Bovendien is het voorstel ondoordacht, omdat verschillende corporaties het bedrag waarvoor zij worden aangeslagen, gaan ophalen bij huurders die geen huursubsidieklant zijn. Per saldo betaalt een groep huurders dit cadeautje , en niet de verhuurders. Er zijn overigens ook corporaties die de huurverhoging willen matigen tot minder dan de 2,9 procent. Ook zij worden aangeslagen voor een bijdrage in de huursubsidie. De PvdA-fractie wil minstens dat de corporaties die de huurverhoging beperken tot 2,3 procent niet worden aangeslagen voor de bijdrage in de rijkspot huursubsidie.


Wat de PvdA-fractie in het bijzonder verontrust is dat de huursubsidie met dit voorstel de weg inslaat van privatisering. De betaalbaarheid en de verrekening wordt immers deels op het bordje van de verzelfstandigde corporaties gelegd. Hier verzetten wij ons tegen. De huursubsidie die wordt opgebracht uit publieke middelen is, volgens ons, een inkomensondersteunende maatregel. Hier mag niet aan getornd worden. De jaarlijkse onderhandelingen over de verhoging van de huurprijzen staat daar los van.