Partij van de Arbeid


Aan: De voorzitter van de vaste kamercommissie BZK


De voorzitter van de vaste kamercommissie Justitie


De voorzitter van de vaste kamercommissie VWS


Den Haag, 21 april 2004


Betreft: voetbalvandalisme en hooligans


Geachte voorzitter,


Graag doen wij het voorstel om namens de drie hierboven genoemde kamercommissies aan de betrokken ministers en staatssecretaris een brief te vragen waarin zij ingaan op onderstaande punten. In feite vragen wij aan de bewindspersonen om evenals voorgaande jaren in te gaan op een groot aantal voetbalzaken mede gezien het komende voetbalseizoen, een soort up-date. Wij zouden het op prijs stellen om deze brief uiterlijk eind mei te ontvangen zodat er begin juni een AO (ca. 3uur) met de bewindspersonen gepland kan worden.


* het op een rij zetten van alle wettelijke maatregelen die mogelijk zijn om voetbalvandalisme te beteugelen
* welke lacunes zijn er volgens de bewindspersonen in dit juridische instrumentarium
* is aan te geven wat in Nederland juridisch niet kan wat in andere landen (bijvoorbeeld Belgie, Engeland) wel is toegestaan in de strijd tegen hooligans en andere uitwassen bij het voetballen?
* kunnen zij ingaan op de werking van de civielrechtelijke, strafrechtelijke en bestuursrechtelijke toepassing van stadionverboden en meldingsplicht; hoe organiseert bijvoorbeeld de gemeente Den Haag dit.
* hoe waterdicht zijn de door clubs opgelegde stadionverboden, waar schiet de handhaving tekort en waardoor komt dat
* waarom wordt bestuurlijke ophouden nog niet in de praktijk toegepast en is naar de mening van de bewindspersonen dit instrument toepasbaar om rellen en andere gewelddadige incidenten bij reguliere voetbalwedstrijden te voorkomen
* kunnen zij toelichten of de aanpak van de politieregio Gelderland Zuid (waarbij gewelddadige hooligans bijna permanent in de gaten werden gehouden) nog steeds wordt toegepast, wat daarvan de resultaten zijn in termen van beperking van geweld en wat de toepasbaarheid van deze aanpak is voor andere politieregio s.
* wat is de reactie van de bewindspersonen op de verwijten van burgemeester Deetman dat de KNVB te laks is in de bestrijding van het voetbalvandalisme.
* Wat is de reactie op het artikel Aanpak hooligans faalt , Rotterdams Dagblad van 20 april 2004 waarin staat dat een deel van de supportersbegeleidingsgroep van de politie Rotterdam-Rijnmond is gestaakt met hun activiteiten naar aanleiding van een noodsituatie op Eerste Paasdag?
* Hoeveel geld wordt er door de afzondelijke BVO s op de begroting voor supportersbegeleiding en/of andere zaken rond supportersbeleid opgenomen?
* Wat zijn de resultaten van de gesprekken tussen de staatssecretaris en de KNVB als het om voorwaarden voor licentieverstrekking gaat?
* Welk overleg is er in de aanloop naar het EK 2004 in Portugal tussen de departementen onderling en de KNVB geweest?
* Hoe worden de Nederlandse supporters in Portugal begeleid?
* Welk overleg is er tussen de organisatie en de deelnemende landen als het om de veiligheid gaat?
* Welke afspraken zijn er tussen rijk, gemeenten, KNVB, politie en justitie gemaakt voor het komend voetbalseizoen?


Met vriendelijke groet,


Jan Rijpstra (VVD)


Peter van Heemst (PvdA)