Gemeente Breda

Persberichten

21-04-2004

Bezwaren tegen kap en verplanting van bomen aan de Oosterhoutseweg grotendeels afgewezen.

De bezwaren tegen de kap en verplanting van bomen aan de Oosterhoutseweg zijn grotendeels afgewezen. Het college van burgemeester en wethouders neemt hiermee het advies over van de commissie bezwaar- en beroepschriften. Dit betekent dat de gemeente kan beginnen met de aanbesteding van het totale werk. De daadwerkelijke kap van de bomen en de herinrichting kunnen dan na de zomer starten. De kap en verplanting van de bomen aan de Oosterhoutseweg is nodig voor de herinrichting van de Oosterhoutseweg. De weg wordt verbreed, er komt een Hoogwaardig Openbaar Vervoer-buslijn en er komen vrijliggende fietspaden. Deze herinrichting is niet uit te voeren als niet een deel van de bomen wordt verplant of gekapt.

Een aantal omwonenden en belangenorganisaties, de Milieuvereniging Teteringen, de Milieuvereniging Oosterhout, de Milieuvereniging De Groene Koepel en de Vereniging Teteringen Verstikt hebben bezwaar gemaakt tegen de verleende vergunning. Zij vinden onder meer de noodzaak van het kappen en verplanten van de bomen aan de Oosterhoutseweg niet aanwezig en ze vinden bomen beeldbepalend voor het karakter van de weg. Ook vinden de bezwaarmakers dat de vergunning niet is afgestemd met één van de geldende bestemmingsplannen op een klein deel van de Oosterhoutseweg.

Het college heeft bezwaarmakers op dit laatste punt gelijk gegeven. Gebleken is namelijk dat voor de Oosterhoutseweg, grofweg vanaf de grens met Oosterhout tot aan de Kampakker, op grond van het daar geldende bestemmingsplan nog een aanlegvergunning door het college moet worden verleend. Voor dat deel van de Oosterhoutseweg mag de kapvergunning pas uitgevoerd worden als deze aanlegvergunning is verleend. Deze voorwaarde heeft het college

- op advies van de commissie voor bezwaar- en beroepschriften aan de kapvergunning verbonden. Het gaat hier om 16 bomen. De procedure voor het verlenen van de aanlegvergunning is inmiddels opgestart.

Het college heeft de overige bezwaren afgewezen. Het college vindt dat het besluit op zorgvuldige wijze tot stand is gekomen en dat belanghebbenden in het voortraject voldoende hun zienswijzen naar voren hebben kunnen brengen. De plannen rondom de reconstructie, waaraan het kappen en verplanten van de bomen onlosmakelijk is verbonden, zijn naar aanleiding van de zienswijzen ook nog een aantal keren aangepast. Verder speelt voor het college een belangrijke rol dat door de vrijliggende fietspaden en de HOV-buslijn er een verkeersveiliger situatie gaat ontstaan op de Oosterhoutseweg. Bovendien is er in opdracht van het college door een extern bureau onderzoek gedaan naar de vraag hoe zoveel mogelijk bomen gespaard zouden kunnen worden.

Het college heeft de uitkomsten van dit onderzoek in haar besluitvorming meegenomen, zodat zo weinig mogelijk bomen worden gekapt. Ook is in de verleende vergunning een herplantplicht opgenomen, waardoor 'kaalslag' op de Oosterhoutseweg wordt voorkomen. Het college vindt dat op juiste wijze aan de Bomenverordening is getoetst en dat de kapvergunning terecht is verleend.

Breda, 21 april 2004