Gemeente Enschede

Enschede brengt bodemverontreiniging beter in beeld


Enschede, 21-04-2004

Landsdekkend beeld bodemverontreiniging verschaft inzicht

Nederland krijgt zicht op de bodemkwaliteit. Voor het eerst is een landsdekkend beeld beschikbaar van de totale omvang van de bodemverontreiniging, het Landsdekkend Beeld bodemverontreiniging . Gemeenten en provincies hebben hinderwetarchieven en andere bronnen bekeken die kunnen duiden op bodembedreigende activiteiten. Ook de gemeente Enschede heeft locaties die (mogelijk) verontreinigd zijn in kaart gebracht. Er is derhalve een beeld van de locaties waar mogelijk nog bodemverontreiniging voorkomt.

Alle partijen die bij hun werkzaamheden te maken krijgen met het verplaatsen van grond (Projectontwikkelaars, bouwbedrijven, etc.) kunnen beter anticiperen op de aanwezigheid van bodemverontreiniging. Ook burgers kunnen bij de gemeente informatie inwinnen over de bodemkwaliteit. Daarnaast worden risico's beter beheersbaar, doordat van verontreinigingen bekend is wie de direct betrokkenen zijn. Vanaf 2005 komt er een landelijk digitaal loket in de vorm van een kaart, waarop alle gegevens inzichtelijk worden gemaakt. Tot die tijd zijn de gegevens op te vragen bij de afzonderlijke gemeenten en provincies.

De inventarisatie die nu gedaan is vormt de werkvoorraad voor (mogelijk) verontreinigde locaties. De gemeente Enschede werkt op dit moment aan een verdere uitwerking van deze eerste inventarisatie. Uiterlijk in 2030 moeten al deze locaties zijn gesaneerd of in een gecontroleerde situatie zijn.

De eigenaar of gebruiker is verantwoordelijk voor de kwaliteit van de bodem. De overheid - Rijk, provincies, gemeenten - ondersteunen gebruikers en eigenaren waar nodig en waar mogelijk. Deze ondersteuning zal met name technisch - inhoudelijk of organisatorisch van aard zijn.

Een overzicht van alle geïnventariseerde locaties met daarbij een toelichting hangt vanaf maandag 26 april tot en met vrijdag 4 juni 2004 in de centrale hal van het Stadskantoor, Hengelosestraat 51 te Enschede en is op werkdagen in te zien tussen 8.00 uur en 13.30 uur en op donderdagavond van 17.00 uur tot 19.30 uur.

---

Gepubliceerd op 21-04-2004 © Copyright gemeente Enschede Naar