Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

http://www.minvrom.nl

VROM ondertekent klimaatovereenkomst met Mexico

Staatssecretaris Van Geel van Milieu heeft vandaag bij een OESO bijeenkomst in Parijs een samenwerkingsovereenkomst getekend met milieuminister Cardenas van Mexico om gezamenlijk de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen.

In de samenwerkingsovereenkomst is afgesproken dat Nederland maximaal 5 miljoen ton CO2 reducties in Mexico kan kopen die daar worden uitgespaard met duurzame projecten. Nederland mag deze uitgespaarde tonnen CO2 bijtellen bij de eigen reductieverplichting. Investeerders in duurzame energie, energiebesparing of schone technologie kunnen hiervoor projectvoorstellen indienen. Projectvoorstellen kunnen worden ingediend bij de door VROM gecontracteerde intermediairs: de Wereldbank, International Finance Cooperation (IFC), de regionale ontwikkelingsbank van de Andes (CAF) en de Rabobank.

De overeenkomst met Mexico wordt afgesloten in het kader van het zogenaamde Clean Development Mechanism (CDM) zoals vastgelegd in het Kyoto Protocol over klimaatverandering. Het Clean Development Mechanism heeft een drieledig doel. Naast het stimuleren van duurzame energie en schone technologieën in ontwikkelingslanden draagt het bij tot een vermindering van de uitstoot van broeikasgassen. Tenslotte biedt CDM de mogelijkheid industrielanden te helpen om een deel van hun reductieverplichtingen kosteneffectief in het buitenland te realiseren.

Mexico is het elfde land waarmee VROM een contract afsluit. Eerder zijn er soortgelijke overeenkomsten gesloten met Panama, Colombia, Costa Rica, Guatemala, El Salvador, Bolivia, Honduras, Indonesië, Nicaragua en Uruguay.

Nederland heeft zich in 1997 in Kyoto verplicht om de uitstoot van broeikasgassen in de periode 2008-2012 met 6% te verminderen ten opzichte van 1990. De helft van deze verplichting gebeurt in eigen land, de andere helft mag gerealiseerd worden in het buitenland. Naast samenwerkingsprojecten met ontwikkelingslanden (Clean Development Mechanism) zijn er ook samenwerkingsprojecten met andere industrielanden (Joint Implementation).

Nederland loopt met de uitvoering van CDM voorop. Naast de samenwerkingsovereenkomsten met landen zijn er contracten afgesloten met financiële instellingen: de RABO bank, de Wereldbank, de International Finance Corporation (IFC), de International Bank for Reconstruction and Development (IBRD) en de regionale ontwikkelingsbank voor de Andes (CAF).

Ministerie van Volkshuisvesting
Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer
Rijnstraat 8
Postbus 20951
2500 EZ Den Haag

Persvoorlichting VROM
Babette Gräber
070 339 24 05
06 536 60 361

21 apr 04 16:12