GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie 21 april 2004 17:24
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

GroenLinks zorgt voor verhuiskostenvergoeding

(21 april 2004)

Bewoners van oude wijken die gedwongen worden te verhuizen, bijvoorbeeld door sloop of renovatie van hun woning, krijgen voortaan recht op een verhuiskosten-vergoeding van minimaal 5.000 euro. Minister Dekker heeft vandaag toegezegd om deze motie van Ineke van Gent uit te voeren.

Verhuiskosten voortaan vergoed
De verhuiskostenvergoeding staat nu nog hoog in de ergernis-top-tien van de Nederlandse Woonbond: Huurders die te maken krijgen met herstructurering, en daardoor moeten verhuizen, hebben het vaak moeilijk om hun onkosten vergoed te krijgen. Nu wordt het recht op minimaal 5.000 euro wettelijk verankerd. Dat voorkomt een hoop ellende voor de bewoners en hun organisaties. De vergoeding moet betaald worden door woningcorporaties en gemeenten.

Motie Van Gent
In december 2002 heeft een Kamermeerderheid de motie Van Gent, over een verplichte verhuiskostenvergoeding van minimaal 5.000 euro, aangenomen. Voormalig minister Kamp van Volkshuisvesting heeft de invoering van deze vergoeding proberen te traineren. Ineke van Gent is blij dat minister Dekker deze wens van de Kamer wél serieus uitvoert. Vele duizenden huurders, waarvan het merendeel met een laag inkomen, hebben deze vijfduizend euro hard nodig om hun nieuwe huis te schilderen en in te richten.

Ineke van Gent


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -