FNV

Discussie over prepensioen lijkt pokerspel

Vorige week presenteerde de FNV nog een plan voor een levensloopregeling samen met 4 politieke partijen. Het kabinet is daar boos over, en wil dat de sociale partners vóór 1 mei met concessies komen. Een pokerspel, aldus FNV e-Magazine.

Tijdens het overleg met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over levensloop en prepensioen kregen werkgevers en werknemers te horen dat ze met een gezamenlijk voorstel moeten komen. Want anders gaat het hele idee van prepensioen van tafel.

"Dat klinkt allemaal heel stoer", zegt FNV-bestuurder Agnes Jongerius, "maar zo loopt het kabinet de kans heel hard tegen de muur te knallen."

Het kabinet biedt te weinig ruimte voor een beter voorstel, vindt de FNV. "Mijn probleem is: het kabinet heeft met zijn voorstel een hoop mist opgeworpen. Dan was het wel een eindbod, dan weer niet. Nu suggereren ze dat er ruimte zit, maar die blijkt weer heel beperkt. Je kunt zeggen: het pokerspel is begonnen."

Werknemers in zware beroepen hebben bij uitstek behoefte aan een vroegpensioen. Daarom liep gisteren een groot aantal havenbedrijven leeg om te protesteren tegen de plannen van het kabinet.

Onder de chauffeurs en havenwerkers heerst grote onrust over het verloop van de onderhandelingen over deze thema's.

Jongerius voorspelt grootschalige problemen in de polder als de sociale partners niet tot een goed voorstel komen. "Dan moeten we aan de onderhandelingstafel alle ruzies beslechten. Dan gaat het ook over de WAO, de topinkomens en het pensioendossier. En dan is de schade groter dan een procentje loon meer of minder."

Het FNV e-Magazine verschijnt elke woensdag en is gratis. Verder in dit nummer: FNV KIEM wil meer geld voor cultuur; Agressiecoach voor het onderwijs; en Afschaffing WAZ slecht voor kleine zelfstandigen.

21 april 2004