Eerste Kamer der Staten Generaal

Eerste Kamer krijgt toezegging over aanpak spam

woensdag 21 april 2004

Minister Brinkhorst (economische zaken) zal op korte termijn in een gesprek met de vijf grootste providers in Nederland die zeventig procent van het mailverkeer verzorgen aandringen op het bestrijden van spam, de hinderlijke ongevraagde post per mail. Brinkhorst zegde dit toe in een debat met de Eerste Kamer over de aanpassing van de Telecommunicatiewet en enkele andere wetten aan zes richtlijnen van de Europese Unie op het gebied van informatietechnologie.

Nederland is overigens zelf ook een grote bron van spam, zoals ongevraagde reclame-uitingen via email. Volgens Brinkhorst staat ons land op de vijfde plaats in de wereld in het rijtje spamverspreiders.

In de Eerste Kamer was er kritiek op het bedrijfsleven, dat enerzijds de vrijheid claimt om spam te verspreiden, maar anderzijds klaagt over te veel spam van anderen. "Aan deze dubbelhartigheid moet een einde komen", oordeelde Van der Lans (GroenLinks).

Mevrouw Maas (PvdA) drong sterk aan op het bestrijden van spam met technologische middelen. "Zet wat slimme, jonge mensen aan het werk en u zult zien dat het werkt", hield zij minister Brinkhorst voor.

Brinkhorst zei dat hij spam met een mix van technologische wapens, overleg op nationaal, Europees en ook internationaal niveau en met regelgeving te lijf wil gaan.

De VVD'er Luijten kreeg de toezegging van de minister van Economische Zaken dat hij zal laten nagaan hoeveel van de 1,75 miljoen kilometer buizen en leidingen in de Nederlandse grond ook daadwerkelijk wordt gebruikt. De minister zal in elk geval proberen de verschillende kabelaars ertoe aan te zetten elkaars 'lege buizen' te gebruiken.

Met de instemming van de Eerste Kamer gaat de regering de richtlijnen van de Europese Unie nu in de praktijk brengen. Daarmee loopt Nederland achteraan. Alleen Luxemburg, Duitsland en Frankrijk zijn op dit punt nog trager. Minister Brinkhorst kondigde aan, dat hij binnenkort met voorstellen komt om Europese regelgeving sneller en adequater in de Nederlandse wet- en regelgeving te verwerken.
---

link (opent in een nieuw venster) stenogram 20 april 2004 Dit is een downloadbaar word-bestand van 589 Kilobyte word

Aan de informatie op deze site kunnen geen rechten worden ontleend.