Gemeente Dordrecht


Taalles voor moeders in de Staart

Wethouder Spigt ondertekent samen met het INTOP en enkele cursisten op vrijdag 23 april een aantal onderwijscontracten. De contracten worden gesloten met INTOP-bedrijfsopleidingen die NT2 taalcursussen geeft rond het thema 'opvoeden' aan allochtone moeders in de wijk de Staart. De moeders krijgen de contracten overhandigd. In het contract staan de afspraken tussen de gemeente, INTOP en de cursist.

In december 2003 startte een groep vrouwen met een taalcursus NT2/opvoedingsondersteuning op de Wantijschool. In maart 2004 is een tweede cursus gestart voor vrouwen met analfabetisme in het buurthuis. De opleidingsduur is één jaar. In dit jaar leren de vrouwen Nederlands spreken, luisteren en een aantal praktische zaken die zij nodig hebben voor hun rol als opvoeder. Dit zijn bijvoorbeeld: contacten leggen met de school, het voeren van 10-minutengesprekken en deelnemen aan activiteiten op school en de in buurt. Het taalniveau dat de vrouwen in één jaar moeten halen is minimaal één niveau hoger dan hun startniveau.

Bij de voorbereiding en de uitvoering van de cursus zijn verschillende partners betrokken. Zo hebben de DWO en Opmaat cursisten geworven, zorgt de Wantijschool voor huisvesting en de DWO voor kinderopvang. De DWO is daarnaast gestart met een huiswerkklas/oefengroep voor de cursisten. In 2003 zijn naast het Da Vinci ook andere instellingen gevraagd een offerte uit te brengen voor taal en opvoedingslessen. Uit de verschillende offertes is INTOP gekozen.