Gemeente Assen


Afspraken over militaire oefeningen

ASSEN, 21 april 2004

Naar aanleiding van de commotie over de militaire oefening in het centrum van Assen op 20 april hebben landmacht en gemeente afspraken gemaakt over de informatievoorziening rond oefeningen in de gemeente Assen. Regionaal militair commandant R.H.C.M. Luijten en burgemeester D. van As-Kleijwegt willen alles in het werk stellen om onrust over militaire oefeningen te voorkomen.

Op 21 april is er overleg geweest tussen burgemeester Van As en overste Luijten om de gang van zaken te bespreken en afspraken voor de toekomst te maken. De burgemeester heeft hierbij haar ongenoegen kenbaar gemaakt over de oefening van gisteren. Beiden hebben vastgesteld dat bij deze oefening de informatievoorziening door de landmacht onvoldoende specifiek is geweest. Ze betreuren de onrust die bij de bevolking is ontstaan. Mede hierom heeft de landmacht in de loop van de ochtend besloten de oefening in Assen af te blazen.

De afspraken tussen gemeente en defensie richten zich met name op een verbetering van de informatievoorziening. Landmacht heeft toegezegd om bij het aankondigen van oefeningen meer specifieke informatie te verstrekken over de locatie, het tijdstip, de aard en het doel van de oefening. De gemeente zal op haar beurt de interne informatievoorziening kritisch onder de loep nemen.

Mocht er sprake zijn van oefeningen in stedelijk gebied dan zullen landmacht en gemeente afspraken maken over de informatievoorziening aan de bevolking en over het optreden van de militairen. Burgemeester Van As staat dergelijke oefeningen alleen toe wanneer de militairen in het volledige groene legertenue gekleed zijn.