Provincie Limburg

Provincie stimuleert projecten leerbanen Met een financiële bijdrage van maximaal 195.000,- stimuleert de

Provincie Limburg de ontwikkeling van leerbanen in Limburg. Deze banen maken onderdeel uit van een project van de LOZO (Limburgse Organisatie van Zelfstandige Ondernemers) om in vier jaar tijd duizend leerbanen voor jongeren te scheppen.

Dit initiatief past uitstekend binnen de gestelde doelen van de Provincie Limburg. Zowel binnen het thema Jong zijn in Limburg als het thema Ondernemend Limburg is extra aandacht voor jongeren in relatie tot de arbeidsmarkt. Verantwoordelijk gedeputeerden Odile Wolfs en Martin Eurlings zijn van mening dat het initiatief van de LOZO een stimulans verdient. Daarom hebben wij besloten een stimuleringspremie in het leven te roepen. Wij stellen een stimuleringsbijdrage van 440,- per leerbaan in het vooruitzicht voor maximaal 450 gerealiseerde leerbanen in de komende twee jaar, met een minimum van 145 gerealiseerde leerbanen, aldus de twee gedeputeerden. Tegelijk roepen wij andere organisaties en bedrijven op om met vergelijkbare initiatieven te komen voor andere categorieën. In het coalitieakkoord heeft de Provincie de ambitie uitgesproken om naast leerbanen voor jongeren ook voor andere categorieën duizend leerbanen te willen realiseren.

Om jongeren te binden aan bedrijven of jongeren te motiveren om (alsnog) een diploma te halen wordt leren in een praktijksituatie steeds belangrijker. Dit kan met behulp van voldoende leer (-werk)plekken. Door jongeren goed op te leiden kan het hoofd worden geboden aan het toekomstige tekort aan gekwalificeerde arbeidskrachten. Op landelijk niveau zijn er initiatieven ontwikkeld, samen met de rijksoverheid, om extra leerbanen te creëren. MKB-Nederland heeft aangegeven binnen vier jaar 10.000 leerbanen voor jongeren in het vmbo en mbo beschikbaar te willen stellen. In Limburg heeft de LOZO bij het landelijke initiatief aansluiting gezocht. De uitdaging is aangegaan om in Limburg binnen vier jaar 1.000 leerbanen te realiseren.

Het totale project van de LOZO heeft een looptijd van vier jaar. Na evaluatie van de eerste twee jaar wil de Provincie bekijken of er op basis van een nieuwe projectbegroting mogelijkheden bestaan voor een verdere stimuleringsregeling.

21-4-2004 16:26