Provincie Limburg

Bestuursconvenant handhaving in Groot Buggenum ondertekend Gezamenlijk persbericht van de Provincie Limburg, Rijkswaterstaat,

Waterschap Roer en Overmaas en Waterschap Peel en Maasvallei

Op woensdag 21 april is het bestuursconvenant handhaving ondertekend in kasteel Groot Buggenum te Grathem. Met het ondertekenen van het convenant onderstrepen de Provincie Limburg, Rijkswaterstaat, het Waterschap Roer en Overmaas en Waterschap Peel en Maasvallei het belang van intensieve en integrale handhaving in Limburg. Rijks- en provinciale instanties bundelen de krachten op de handhavingsgebieden milieuhygiëne, water en natuur en landschap (buitengebied). Deze samenwerking is uniek voor Nederland.

In maart 2004 hebben Rijkswaterstaat, de Limburgse waterschappen en de Provincie Limburg besloten een samenwerking aan te gaan voor de aan hen opgedragen wettelijke taken en bevoegdheden. Vooralsnog behoudt ieder zijn eigen verantwoordelijkheid en bevoegdheid. Hierdoor ontstaat een voor Nederland unieke samenwerking waarin rijks- en provinciale instanties op het gebied van milieuhygiëne, water en natuur en landschap (het buitengebied) de krachten bundelen. Met het Openbaar Ministerie en de politie worden separate afspraken gemaakt over hun betrokkenheid bij dit project. De samenwerking op strafrechtelijk gebied zal zich met name richten op het intensiveren van kennisoverdracht en ondersteuning bij complexere opsporingssituaties.

Gedeputeerde Herman Vrehen: Samenwerking op het gebied van de milieuhandhaving heeft een groot aantal voordelen. De controle op overtredingen van de milieuregelgeving wordt intensiever en dus ook effectiever. Er is een grotere kans op het signaleren van overtredingen in het veld omdat alle toezichthouders elkaars oor en oog zijn. Bovendien leert men, door een intensieve informatieuitwisseling, de notoire overtreders kennen. Omdat bedrijven en burgers in veel gevallen slechts met één toezichthouder wordt geconfronteerd, bevordert dit de klantvriendelijkheid en professionaliteit. De samenwerking richt zich verder op afstemming van handhavingstrategieën, gemeenschappelijke handhavingsonderzoeken en het uitwisselen van expertise.

Het bestuursconvenant is ondertekend door de heren H. Vrehen (gedeputeerde portefeuille handhaving Provincie Limburg), F. Post (hoofdingenieur Directeur Rijkswaterstaat Directie Limburg), F. Laarakker (voorzitter waterschap Roer en Overmaas) en H. van Alderwegen (voorzitter waterschap Peel en Maasvallei).

21-4-2004 16:25