Provincie Zeeland


Zwin bij dreigende verontreiniging afgedamd

Deze week is de laatste handtekening geplaatst onder de nieuwe Calamiteitenregeling voor het natuurgebied Het Zwin. De herziening van de regeling heeft plaatsgevonden naar aanleiding van de evaluatie van de olieramp met de Tricolor, eind 2002 en begin 2003.

De ondertekenende partijen zijn de Gouverneur van West-Vlaanderen, de burgemeester van Knokke-Heist en de Vlaams Minister van Mobiliteit, Openbare Werken en Energie aan Belgische zijde. Aan Nederlandse zijde zijn de Commissaris van de Koningin in Zeeland, de burgemeester van Sluis en Rijkswaterstaat ondertekenende partijen.

Doel van de regeling is de bescherming van Het Zwin tegen gevaar, veroorzaakt door water- en bodemverontreinigende stoffen. Natuurgebied Het Zwin is gelegen deels op Nederlands en deels op Belgisch grondgebied. In de regeling is opgenomen de technische advisering en de besluitvorming voor het nemen van eventuele maatregelen ter bescherming van Het Zwin tegen een dreigende verontreiniging.

Gelet op het aantal complexe situaties dat zich kan voordoen, afhankelijk van bijvoorbeeld de omvang van de verontreiniging en de weersomstandigheden, adviseert een technisch crisiscomité aan het bestuurlijk overleg over de te treffen maatregelen. In principe heeft het afsluiten van Het Zwin door middel van een zanddam daarbij de voorkeur.

De ramp met de Tricolor heeft geleerd dat met de kennis van destijds uiteindelijk de juiste maatregelen zijn getroffen. Wel is bij de evaluatie onderkend dat langdurige afsluiting nadelige effecten op de planten- en dierenwereld van het Zwin kan hebben, afhankelijk van het seizoen waarin de afsluiting plaatsvindt.

De nieuwe behelst de betrokkenheid van de verantwoordelijke instanties, de instelling van een crisiscomité, legt de wijze van alarmering van betrokken instanties duidelijk vast en kent een overzicht van in te zetten middelen aan Belgische en Nederlandse kant. Alle instanties zijn het erover eens dat deze regeling een stap voorwaarts is in de grensoverschrijdende samenwerking tussen Nederland en België.

21 april 2004, secretaris R. de Meyer crisiscomité Het Zwin, tel. 0118-631347, nr. 35/04