Anti Racisme Informatie Centrum

Brussel 21 april 2004,

Persbericht

Uitspraak Hof van Beroep van Gent op 21 april 2004 inzake de drie vzw's verbonden aan het Vlaams Blok

Het Hof van Beroep heeft vandaag een arrest geveld in het dossier, ingeleid tegen de Nationalistische Omroepstichting, het Nationalistisch Vormingsinstituut, en de Vlaamse Concentratie, vzw' s die structureel verbonden zijn met het Vlaams Blok.

Het Hof heeft de drie vzw's verbonden aan het Vlaams Blok veroordeeld voor inbreuk op de antiracismewet tot een boete van 12.400 euro per vzw en tot het betalen van een morele schadevergoeding van 5.000 euro aan het Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding en 2.500 euro aan de Liga voor de rechten van mens.

Het Hof bevestigt de strikte interpretatie van het begrip 'politiek misdrijf' zoals het door het Hof Van Cassatie eerder gegeven werd, en heeft zich wel bevoegd verklaard.

Ter herinnering, de VZW Vlaamse Concentratie, de VZW Nationalistisch Vormingsinstituut en de VZW Nationalistische Omroepstichting werden door het Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding rechtstreeks gedagvaard voor de Correctionele Rechtbank te Brussel wegens een inbreuk op artikel 3 van de Wet van 31 juli 1981 tot bestraffing van bepaalde door racisme of xenofobie ingegeven daden. Meer bepaald wordt hen ten laste gelegd te behoren tot en medewerking te verlenen aan een groep of vereniging die in het openbaar kennelijk en herhaaldelijk discriminatie of segregatie bedrijft of verkondigt, te weten de politieke partij Vlaams Blok.

Het Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding is tevreden met deze juridische beslissing.
Het Hof van Beroep heeft immers via een grondig opgebouwde argumentatie gestoffeerd met talrijke voorbeelden en citaten een duidelijke juridische veroordeling van de vzw's uitgesproken. Er is een heldere toetsing van de antiracismewet geweest met de internationale verdragen en deze heeft die op alle punten doorstaan.
De rechters hebben alle procedurale opmerkingen van de tegenpartijen verworpen.

Deze uitspraak is een belangrijke bron van reflectie en bevat een zeer sterke inhoudelijke argumentatie, die ook dienstig kan zijn in andere racismezaken.

Eliane Deproost
Adjunct-directrice

Meer informatie: www.antiracisme.be