Gemeente Utrecht

Secretarie
Bestuurscommunicatie
persbericht

|DIT IS EEN GEZAMENLIJK PERSBERICHT|                      |
|VAN PROVINCIE EN GEMEENTE UTRECHT  UTRECHT                           |
'VREDE VAN UTRECHT' ZET UTRECHT OPNIEUW OP DE KAART

Gedeputeerde Kamp en wethouder Gispen geven op woensdag 21 april de aftrap van het meerjarenproject ' Vrede van Utrecht'. Het begin van de route op weg naar 2013 - 300 jaar Vrede van Utrecht - willen provincie en gemeent e markeren met de ondertekening van een intentieovereenkomst. De aftrap van dit project valt samen met het beschikbaar stellen door Dick Bruna van diens collectie aan het Centraal Museum.

In 1713 was Utrecht het centrum van Europa: alle grote Europese landen beëindigden er de Spaanse Successieoorlog met het sluiten van de Vrede van Utrecht. Dat was een belangrijke mijlpaal voor de samenwerking in Europa. Gruwelijke oorlogen werden vervangen door diplomatie en conflictbeheersing. Nadat het in de twintigste eeuw met twee wereldoorlogen weer vreselijk mis gegaan was, werd na 1945 een nieuwe start gemaakt met de samenwerking met de Europese Gemeenschappen. Dit jaar treden tot de Europese Unie ook voormalige Oost-Europese landen toe.

Driehonderd jaar na de Vrede van Utrecht - in 2013 - wil Utrecht opnieuw op de kaart staan als centrum van creativiteit en (Europese) samenwerking. Gemeente en provincie Utrecht organiseren als opmaat naar 300 jaar Vrede van Utrecht een meerjarig, breed cultureel programma. Dat moet de basis leggen voor kwalificatie van Utrecht als Culturele Hoofdstad van Europa uiterlijk in 2018.

Vanuit het culturele programma worden de komende jaren verbindingen gelegd met ondermeer stedenbouw, toerisme, onderwijs, bedrijfsleven en (inter)nationale profilering en samenwerking. Vrede van Utrecht 2013 is één van de tien projecten op de provinciale Agenda 2010. Met het project wil de provincie - samen met de gemeente Utrecht - een stevige impuls aan cultuur, cultureel erfgoed en toerisme geven. Beide overheden zullen daarin nauw samenwerken met de Universiteit, Hogeschool, Kamer van Koophandel en het culturele veld.

Programma 2004

Het programma van 2004 bestaat uit een verrassende reeks van aantrekkelijke en inspirerende culturele activiteiten en investeringen, gericht op een breed publiek en met internationale uitstraling. Zo komt er een internationaal symposium voor amateurkunst Art4All en worden in 2004 en volgende jaren oude grenzen en verdedigingslinies zoals de Limes (de vroegere Romeinse rijksgrens), de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Grebbelinie beter zichtbaar en beleefbaar gemaakt. Het complete programma 'Vrede van Utrecht' wordt van de zomer bekend.

Europees Voorzitterschap

In het kader van het Nederlands voorzitterschap van de Europese Unie wordt in de tweede helft van 2004 een reeks Europese culturele activiteiten georganiseerd, een belangrijk deel daarvan in Utrecht. Een van de activiteiten in dit kader is het Festival Paradise Lost, met theater uit de nieuwe Europese lidstaten.

Dick Brunahuis

Een van de eerste activiteiten die plaatsvindt onder de vlag van Vrede van Utrecht is de komst van het Dick Bruna Huis. Het Centraal Museum zal het werk van Dick Bruna, dat hij langdurig in bruikleen heeft gegeven, permanent gaan exposeren. Daarvoor wordt het Regentengebouw van de voormalige Willem Arntsz Stichting tegenover het Centraal Museum verbouwd en ingericht tot het Dick Bruna Huis. Het unieke werk van Dick Bruna is voor het belangrijkste deel tot stand gekomen in de stad Utrecht en geniet internationaal grote bekendheid. Het betekent een grote aanwinst voor het Centraal Museum en voor de hele regio Utrecht. De heer Bruna zal zelf op 21 april aanwezig zijn om zijn collectie beschikbaar te stellen aan het Centraal Museum.

Noot voor de media:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Regie Bouma, Bestuurscommunicatie gemeente Utrecht, tel. 030 - 286 11 55 of Karin Obdeijn, communicatie provincie Utrecht, telefoon 030 - 2582192 of karin.obdeijn@provincie-utrecht.nl

Perspresentatie:
De pers is van harte welkom bij de aftrap van Vrede van Utrecht en het beschikbaar stellen van de collectie door Dick Bruna aan het Centraal Museum. De perspresentatie is op woensdag 21 april aanstaande om 14.00 uur in de Spiegelzaal van Paushuize, Pausdam 10 in Utrecht. Het programma van de perspresentatie vindt u hieronder.

Programma Persbijeenkomst Aftrap Vrede van Utrecht 21 april 2004

14.00 uur Ontvangst met koffie en thee

14.15 uur Aftrap door Annie Kamp, projectgedeputeerde Vrede van Utrecht. Aanleiding en doelstelling van het project Vrede van Utrecht

14.25 uur Ondertekening intentieverklaring Vrede van Utrecht door gemeente en provincie Utrecht

14.30 uur Aftrap door Toon Gispen, cultuurwethouder gemeente Utrecht. Internationale context.

14.35 uur Inleiding door Henk Scholten, directeur Stadsschouwburg Utrecht, over het cultureel programma tijdens het Nederlands Voorzitterschap Europese Unie.

14.45 uur Inleiding door Sjarel Ex, voormalig directeur Centraal Museum Utrecht, over de komst van het Dick Bruna Huis in Regentengebouw van de voormalige Willem Arntsz Stichting te Utrecht.

15.00 uur Dick Bruna stelt zijn collectie beschikbaar aan het Centraal Museum

15.10 uur Afsluiting officiële deel door Annie Kamp waarna mogelijkheid voor pers om sprekers aan te spreken en vragen te stellen.

16.00 uur Einde bijeenkomst.

Utrecht, 20 april 2004.

|                                  |Telefoon: (030) 286 11 32                  |
|                                  |Fax: (030) 286 11 43                       |
|                                  |Internet: www.utrecht.nl                   |
---- --