FNV HORECABOND

CAO recreatie in teken van werkzekerheid

De nieuwe CAO verblijfsrecreatie en zweminrichtingen staat in het teken van werkzekerheid. FNV Horecabond en werkgeversvereniging Recron hebben afgesproken dat personeel in drukke periodes meer mogen werken en in het rustige seizoen minder. Dit om te voorkomen dat mensen regelmatig een uitkering moeten aanvragen.

Dinsdagavond 20 april hebben werkgevers en vakbonden overeenstemming bereikt. De vakbonden hebben in deze onderhandelingen het uitbetalen van functiejaren weten te handhaven. De werkgevers wilden dat voor een jaar opschorten maar dat was voor de achterban van de FNV Horecabond onacceptabel. Werknemers die recht hebben op een functieperiodiek, krijgen per 1 januari een loonsverhoging van 2%. Die blijft nu dus behouden.

Om in- en doorstroom van werknemers te bevorderen is afgesproken dat de sector voor 250 werkervaringplaatsen zorgt en dat werknemers eens per drie jaar gratis een advies kunnen krijgen over scholing. Voor het volgen van die scholing kent de bestaande CAO al regels die gehandhaafd blijven.

Over pensioenen is afgesproken dat werkgevers en werknemers ieder de helft betalen van de kosten van de pensioenen, inclusief de nog onbekende verhoging van de premies.
Zo lang het sociaal akkoord gehandhaafd blijft, vullen de werkgevers bij ziekte en arbeidsongeschiktheid de uitkeringen in het eerste jaar aan tot 100% van het loon, het tweede jaar tot 70% en het derde jaar (1e jaar WAO) tot 90%. In het vierde jaar vullen de werkgevers aan tot 80% van het laatst verdiende loon.

De nieuwe CAO recreatie en zweminrichtingen heeft een looptijd van een jaar, dat wil zeggen tot 1 juli 2005.

Noot (