Nieuw-Vlaamse Alliantie


Verbod op gedwongen koppelverkoop op de lange baan (20/04/04)

In de vorige regeerperiode werd het wetsvoorstel-Bourgeois inzake het verbod op de gedwongen koppelverkoop goedgekeurd in Kamer en Senaat. Het voorstel zorgt ervoor dat de kopers van een bouwgrond niet langer verplicht kunnen worden om te bouwen met de firma en architect van de promotor of aannemer die de grond verkoopt.
Omdat de Senaat de tekst nog wijzigde vlak voor de verkiezingen van 18 mei werd het voorstel niet definitief wet en kwam het, zoals gebruikelijk na de ontbinding van het parlement, te vervallen. Na de verkiezingen besliste de meerderheid echter het voorstel van verval te ontheffen, waardoor het voorstel snel opnieuw behandeld kon worden.

Ondertussen draaide het lobbywerk van de bouwpromotoren op volle toeren. Mét effect. Vandaag besliste de meerderheid plots om hoorzittingen te organiseren, niettegenstaande zowel in de Kamer als in de Senaat al uitvoerige hoorzittingen hebben plaatsgehad.

Uiteindelijk is het gewoon een vertragingsmanoeuvre om het oligopolie van de grote bouwpromotoren nog een tijd in stand te houden. Op veel plaatsen in Vlaanderen zijn verkavelingen en woonuitbreidingsgebieden in handen van grote bouwpromotoren. Die verplichten de kandidaat-bouwers om met hen te bouwen, anders wordt de grond niet verkocht. Deze werkwijze zet vanzelfsprekend kwaad bloed bij de gewone aannemers die op de markt van de woningbouw buitenspel gezet worden. Ook de architecten steunen het wetsvoorstel-Bourgeois aangezien de vrije keuze van de architect de facto niet meer bestaat. De promotoren dringen immers hun eigen architect op.

Maar uiteindelijk is vooral de consument de dupe van deze scheefgegroeide situatie. Met een krap aanbod aan betaalbare bouwgronden zoals in Vlaanderen, spreekt het voor zich dat het vrije keuzerecht van de consument/koper door de gedwongen koppelverkoop ingrijpend aan banden wordt gelegd.

Vooral de VLD werpt zich op als de verdediger van de grote bouwpromotoren. De liberale partij verzet zich tegen de liberalisering van de markt en treedt op als de beschermheer van enkele oligopolisten. Dit terwijl het voorstel-Bourgeois de koppelverkoop niet verbiedt maar wel de gedwongen koppelverkoop. Sleutel-op-de-deur-verkoop is en blijft met het voorstel-Bourgeois mogelijk.

In deze valt het belang van consumenten, architecten en aannemers samen met het algemeen belang. Maar blijkbaar niet met het belang van de VLD.

Auteur:
Geert Bourgeois, Kamerlid, alg. voorzitter
Nieuw-Vlaamse Alliantie

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be