Provincie Utrecht

Persbericht

Provincie eindverantwoordelijk voor jeugdzorg

Wet op de Jeugdzorg gaat door

20-4-2004
Jongeren die problemen hebben, krijgen récht op hulp. Dat is het gevolg van de nieuwe Wet op de Jeugdzorg die de Eerste Kamer vandaag op 20 april 2004 heeft aangenomen. De nieuwe wet betekent een omslag. Meer dan ooit staat de vraag van de jongere centraal. Hun positie versterkt. Een eenvoudiger georganiseerd stelsel moet hierbij helpen. De provincie speelt een belangrijke rol in het nieuwe stelsel. Zij bepaalt bijvoorbeeld welke jeugdzorginstellingen jongeren mogen helpen en wat daarvoor betaald wordt. Ze is daarmee eindverantwoordelijk voor de jeugdzorg. Op 1 januari 2005 gaat de wet in.

Gedeputeerde Kamp is verheugd: "Het besluit tot deze wet heeft bijna 10 jaar geduurd. Ik ben blij dat we nu echt aan de slag kunnen." In het kort een overzicht van de veranderingen:

Eén loket voor de jeugdzorg
Bureau Jeugdzorg is het centrale loket voor iedereen tot 18 jaar die flink in de problemen zit. Hier stelt men vast welke hulp een kind of jongere nodig heeft. Als het nodig is dan verwijst het bureau iemand door naar een jeugdzorginstelling. Naast jongeren met problemen in de opvoeding kunnen nu ook jongeren met psychische problemen bij Bureau Jeugdzorg terecht. Jongeren die een strafbaar feit hebben gepleegd komen via het Bureau bij de reclassering. De reclassering helpt hen terug op het rechte pad.

Recht op jeugdzorg
Zodra Bureau Jeugdzorg heeft vastgesteld dat er zorg nodig is, heeft het kind of de jongere er recht op. Een jongere kan dus naar de rechter stappen om de provincie aan te klagen als hij of zij op een wachtlijst staat en de hulp niet krijgt die wel beloofd is.

Kinderen en jongeren krijgen nog meer zorg op maat. Samen met gemeenten en anderen zorgt de provincie ervoor dat jongeren en ouders snel en goed advies of hulp op maat krijgen. Dus lichte zorg wanneer dat kan en zwaardere zorg wanneer dat noodzakelijk is. Verder krijgt een jongere één aanspreekpunt bij Bureau Jeugdzorg. Eén iemand die de jongere volgt en met de jongere samen kijkt of de hulp ook geholpen heeft. En er is meer ruimte voor de mening van de jongeren. Zo komen er jongeren in cliëntenraden en cliëntvertrouwenspersonen.

Nieuwe financieringsstructuur
In het verleden kregen instellingen jaarlijks een pot geld. In de toekomst krijgt een instelling alleen nog geld voor de werkelijk geleverde zorg. Er wordt dan simpelweg gekeken naar het aantal jongeren dat hulp heeft gekregen. Dit betekent dat de provincie niet meer betaalt voor leegstaande bedden bijvoorbeeld. En instellingen krijgen de ruimte de zorg zo in te richten dat het efficiënt en handig is. Zo wordt geprobeerd om de wachtlijsten weg te werken. Flexibiliteit, efficiency en effectiviteit zijn de kernbegrippen.

Overigens heeft de provincie al vooruitgelopen op de wet. Zo is de provincie al druk doende de wachtlijsten weg te werken. Om het recht op jeugdzorg geen papieren recht te laten zijn.

Laatst gewijzigd op 04/20/2004 04:51:40 PM. Paginabeheer: Irma.Vermeend@provincie-utrecht.nl