Provincie Utrecht

Persbericht

Gedeputeerde Staten van Utrecht kiezen variant herindeling Heuvelrug

Maarn, Amerongen, Leersum, Doorn en Driebergen-Rijsenburg samen verder:

20-4-2004
Met het vaststellen van het herindelingsontwerp Heuvelrug door Gedeputeerde Staten (GS) is een nieuwe stap gezet naar de vorming per 1 januari 2006 van een nieuwe gemeente met als voorlopige werknaam Heuvelrug. In haar vergadering op 20 april hebben GS vooralsnog vastgesteld dat het samengaan van Maarn, Amerongen, Leersum, Doorn en Driebergen-Rijsenburg de meest optimale variant is.

In februari 2004 is het arhiproces voor de Heuvelrug begonnen. Dit is de officiële wettelijke procedure volgens de Wet algemene regels herindeling (arhi), die geldt bij gemeentelijke herindelingen. Deze arhi-wet schrijft eerst een fase van open overleg met de betreffende gemeentebesturen voor. GS hebben dit overleg gevoerd met de gemeenten Maarn, Amerongen, Leersum, Doorn en Driebergen-Rijsenburg alsmede met de buurgemeenten Rhenen, Wijk bij Duurstede, Woudenberg en Renswoude. De resultaten van dit overleg, gecombineerd met bestaande en aanvullende onderzoeksgegevens, alsmede het Beleidskader gemeentelijke herindeling, hebben uiteindelijk geleid tot dit herindelingsontwerp Heuvelrug.

Varianten
De nu gekozen variant is niet de enige mogelijkheid die in beeld is geweest. Op verzoek van Provinciale Staten hebben Gedeputeerde Staten ook de mogelijkheid onderzocht om twee nieuwe gemeenten te vormen, namelijk Driebergen-Rijsenburg samen met Maarn en Doorn en Wijk bij Duurstede samen met Amerongen en Leersum. Er zijn diverse criteria gehanteerd, waarbij draagvlak bij bestuur (en samenleving), bestuurskracht en interne samenhang van de nieuwe gemeente de belangrijkste criteria zijn. Bij interne samenhang is gekeken naar de identiteit van de gemeente (cultureel, sociaal-economisch, geografisch). GS concluderen dat met name op de criteria draagvlak en interne samenhang de uitkomsten wijzen op een samengaan van de vijf gemeenten Maarn, Amerongen, Leersum, Doorn en Driebergen-Rijsenburg. Uit oogpunt van bestuurskracht scoren beide varianten goed.

GS achten de nieuwe gemeente in staat het stationsgebied Driebergen-Zeist zelfstandig te ontwikkelen, en zij vinden het belangrijk dat dit in het grondleggend document wordt opgenomen.

De gemeente Wijk bij Duurstede blijft als gevolg van de gekozen variant zelfstandig en heeft naar de mening van GS ook als zelfstandig functionerende gemeente meer dan voldoende bestuurskracht.

Grenscorrecties
Uitgangspunt bij de herindeling is dat de bestaande buitengrens ook de nieuwe buitengrens vormt. Hoewel er in een aantal gemeenten gesproken wordt over mogelijke grenscorrecties (Overberg, Elst, Woudenberg, Maarn), is er voor gekozen dit niet nu mee te nemen, maar daar later, indien gewenst, op terug te komen.

Achtergrond
Al jaren wordt er door bestuurders op de Heuvelrug gezocht naar oplossingen om de bestuurskracht en de ambtelijke slagvaardigheid te vergroten. Zij onderkennen dat er problemen zijn, maar over de juiste oplossingen waren de meningen verdeeld. De nu voorgestelde herindeling komt tegemoet aan zowel de bestuurlijke als de ambtelijke `tekortkomingen' die gesignaleerd zijn. Om de belangen van de burgers goed te kunnen blijven behartigen is het belangrijk om: 1. goed toegerust te zijn voor de vragen die de komende 20 jaar op het gebied afkomen
2. strategisch een goede en sterke partij te zijn voor provincie en Rijk.

Draagvlak
Bij een voorstel voor herindeling is `draagvlak' een belangrijk criterium. Er is veel overleg geweest met de betrokken gemeenteraden. Daarnaast hebben de inwoners van de Heuvelruggemeenten in 2003 op diverse manieren gesproken over herindeling.
De gemeenteraden hebben mede daarop hun (voorlopige) standpunten gebaseerd. Deze opvattingen van de diverse gemeenten zijn weer medebepalend geweest voor de keuze van GS, wat geleid heeft tot dit herindelingsontwerp.

Ook over het nu voorliggende herindelingsontwerp kan een ieder zijn of haar zienswijze kenbaar maken aan GS. Het ontwerp wordt gedurende 8 weken (10 mei - 5 juli) ter inzage gelegd, onder meer bij de betrokken vijf gemeenten. GS zullen in de maand mei twee informatieavonden organiseren in het betreffende gebied. Tevens zullen de betrokken gemeenten, voor het definitief bepalen van hun standpunt, hun burgers in de gelegenheid stellen zich uit te spreken over het voorgestelde herindelingsontwerp.

Preventief financieel toezicht
GS hebben in de vergadering van 20 april ook het `Beleidskader van de provincie Utrecht voor het financieel toezicht bij herindeling' vastgesteld. Hierin is vastgelegd dat bij gemeentelijke herindelingen een specifieke vorm van financieel toezicht op de betrokken gemeenten wordt ingesteld. Dit om te voorkomen dat deze gemeenten allerlei nieuwe grote financiële verplichtingen aangaan, oftewel gaan `potverteren', waardoor de financiële positie van de nieuw te vormen gemeente geschaad wordt. Dit preventief financieel toezicht is vanaf 20 april 2004 van toepassing op de Heuvelruggemeenten Maarn, Amerongen, Leersum, Doorn en Driebergen-Rijsenburg.

Vervolgprocedure
Na 1 september zullen de binnengekomen reacties van gemeenten en burgers beoordeeld, beantwoord en verwerkt worden en stellen GS een concept herindelingsadvies op dat in december aan Provinciale Staten ter vaststelling wordt voorgelegd.

Laatst gewijzigd op 04/20/2004 02:04:11 PM. Paginabeheer: Nico.Postma@provincie-utrecht.nl