Provincie Utrecht

Persbericht

Gratis museumbezoek in de provincie Utrecht

20-4-2004
Gratis openstelling van alle Utrechtse musea, gedurende twee weekenden in het jaar. Met dit plan willen GS de drempel voor het publiek omlaag brengen en meer bezoekers naar de Utrechtse musea trekken. Musea die meedoen met deze actie worden door de provincie Utrecht financieel tegemoet gekomen. Jaarlijks is hiervoor 100.000 euro gereserveerd.

Het idee ontstond in 2003, toen er een nieuw Utrechts provinciebestuur werd gevormd. Besloten werd toen dat de provincie een waardevolle impuls kan geven aan het Utrechtse museumbezoek door gratis openstelling te bevorderen. Om deze gedachte verder uit te werken, heeft een werkgroep van vertegenwoordigers van de Utrechtse museumwereld en de provincie het adviesrapport `Vrij Entree' opgesteld. Hierin wordt gesteld dat de financiële bijdrage van de provincie het beste kan worden ingezet voor vier gratis museumdagen, verdeeld over twee weekeinden per jaar. Hieraan kunnen alle 45 Utrechtse musea meedoen, ongeacht de aard van de collectie en de presentaties die worden verzorgd. In deze opzet worden medio juli en eind oktober (na de herfstvakantie) de musea op zaterdag en zondag gratis opengesteld. In beide gevallen gaat het om betrekkelijk rustige periodes. Het aanbod van gratis museumbezoek zorgt naar verwachting voor extra belangstelling. Door deze gebundelde aanpak - die aansluit op het landelijke museumweekend in het voorjaar - kunnen de Utrechtse musea jaarlijks zo'n 18.000 bezoekers extra trekken; dat is het streven van GS. Er zijn bovendien ruime mogelijkheden op het gebied van provinciebrede PR en inhoudelijke samenwerking tussen de musea en met andere culturele instellingen.

"Leven in de brouwerij"
Gedeputeerde Jan van Bergen (portefeuillehouder cultuur) over dit initiatief van de provincie Utrecht: "Met dit plan kunnen we de Utrechtse musea een stap dichterbij het brede publiek brengen. Het museumbezoek in onze provincie schommelt de afgelopen jaren op ongeveer 880.000 personen. Op zich is dat een goed resultaat, maar we mogen de lat gerust wat hoger leggen. Want een leeg museum is in feite dan een doods depot. Het zijn uiteindelijk de mensen die voor leven in de brouwerij zorgen en de musea tot een echte culturele attractie maken!"

Vervolg
Het GS-voorstel komt op 7 juni voor advisering aan de orde in de statencommissie Zorg, Cultuur en Welzijn. De provincie overlegt met de Vereniging van Utrechtse Musea en het Erfgoedhuis Utrecht over een plan de campagne voor de begeleidende publiciteit. De Utrechtse musea worden apart door de provincie uitgenodigd om mee te doen met deze publieksactie. De eerste gratis openstelling van de Utrechtse musea vindt naar verwachting komend najaar plaats.

Laatst gewijzigd op 04/20/2004 02:04:04 PM. Paginabeheer: Ron.van.Dopperen@provincie-utrecht.nl