Provincie Utrecht

Persbericht

Instellen stimuleringsfonds versterkt uitvoering provinciaal beleid.

Gedeputeerde staten van Utrecht presenteren voorjaarsnota 2004

20-4-2004
Gedeputeerde staten van Utrecht stellen bij de voorjaarsnota 2004 voor om een stimuleringsfonds op te zetten van 65 miljoen euro. Met dit fonds kunnen, boven op de projecten uit het coalitieakkoord van mei 2003, extra investeringen worden gedaan in belangrijke grote projecten voor de Utrechtse samenleving. De uitvoering van het coalitieakkoord ligt op schema. Wel zullen provinciale staten de komende maanden nog de vorig jaar bij de begroting 2004 vastgestelde bezuinigingen van 7,5 miljoen euro voor 2005 invullen. De voorjaarsnota 2004 geeft de financiële vooruitzichten voor de begroting 2005 en de bestuurlijke hoofdlijnen voor de verdere invulling van het coalitieakkoord tot en met 2007.

Stimuleringsfonds

Het stimuleringsfonds is bedoeld voor grote investeringen. GS denken daarbij aan versterking van de Utrechtse economie, verdere investeringen in natuur- en agrarische ontwikkeling, het ondersteunen van stedelijke vernieuwing, investeringen in cultuurhistorie en behoud van erfgoed en de instelling van een grondbank voor strategisch grondbeleid.
De hoogte van het stimuleringsfonds hebben GS bepaald op een kwart van het vrij te besteden vermogen. De provincie Utrecht heeft op dit moment een eigen beschikbaar vermogen van 420 miljoen euro. Dit geld is afkomstig uit de opbrengsten van de verkoop van de belangen in de nutsbedrijven UNA en REMU en de recent vrijgekomen "bakstenen UNA" (53 miljoen euro). Tot en met 2010 zijn de rente-inkomsten van 120 miljoen euro hiervan vastgelegd voor de financiering van de Agenda 2010 projecten. Door het accent te verleggen van beleid ontwikkelen naar het uitvoeren van beleid neemt de provincie meer risico's. GS vinden het daarom verstandig de algemene buffer voor dergelijke financiële risico's te verhogen van tien naar 60 miljoen euro. Na aftrek van de hoofdsom voor de Agenda 2010 en de extra risicobuffer van 50 miljoen blijft er van de 420 miljoen euro 250 miljoen over als vrij besteedbaar vermogen. Ongeveer een kwart daarvan - 65 miljoen euro - willen GS aanwenden voor het te vormen stimuleringsfonds. Na vaststelling van het fonds door provinciale staten zullen GS nadere voorstellen ontwikkelen voor investeringen die uit dit fonds betaald kunnen worden. Voorwaarde is daarbij dat het moet gaan om eenmalige investeringen.

Financiële vooruitzicht 2005
De beschikbare extra middelen voor 2005 bedragen in totaal zes miljoen euro. Deze worden voorlopig in depot gehouden voor geldvragende ontwikkelingen in 2005. Wel wordt uit dit depot al 0,7 miljoen euro extra ingezet voor de aanpak van knelpunten in het landelijke gebied. Ook is voor de gladheidbestrijding op provinciale wegen 0,2 miljoen euro per jaar extra nodig. Als laatste wordt uit het depot ook al 0,5 miljoen euro vrijgemaakt in 2005 voor het aanpassen van woningen voor ouderen die zorg nodig hebben.

Coalitieakkoord
De uitvoering van het coalitieakkoord ligt op schema. Ongeveer een jaar na de start van het nieuwe college zijn er nog geen aanleidingen voor belangrijke wijzigingen. Er is op diverse onderdelen wel meer duidelijkheid over de precieze uitvoering van het coalitieakkoord. Bij het nieuwe Streekplan 2005 - 2015 zullen GS met een programma komen waarbij via concrete projecten de uitvoeringsgerichtheid van het streekplan versterkt wordt. Voor dit programma is voor de hele periode van het coalitieakkoord zestien miljoen euro beschikbaar. Uit dit budget is in november 2003 al 0,8 miljoen toegekend aan de reconstructie van de intensieve veehouderij in de Gelderse Vallei. Het resterende bedrag kan vanaf 2005 besteed worden na vaststelling van het streekplan en het bijbehorende uitvoeringsprogramma. In het coalitieakkoord is ook vijftien miljoen euro, in de periode 2005 tot en met 2007, opgenomen voor de uitvoeringsprojecten van de strategische plannen. Deze financiële ruimte is inmiddels vrijwel volledig ingevuld, met zeven miljoen euro voor de reconstructie van de Gelderse Vallei en met vier miljoen euro voor de vernieuwing en intensivering van de uitvoering van het milieubeleidsplan.

Laatst gewijzigd op 04/20/2004 02:04:07 PM. Paginabeheer: Victor.Steultjens@provincie-utrecht.nl