Provincie Utrecht

Persbericht

Provincie neemt deel aan Grootschalige Basis Kaart Nederland (GBKN)

20-4-2004
De provincie Utrecht gaat deelnemen aan de Stichting GBKN Utrecht. In deze stichting werkt een groot aantal partijen samen aan de realisering van de Grootschalige Basis Kaart Nederland. Dit is een geografisch gegevensbestand, dat de provincie en de andere deelnemers gebruiken als onderlegger voor kaartmateriaal. GS namen vanaf 1998 als proef deel en maken hun deelname nu, na evaluatie definitief. De GBKN wordt financieel gedragen door de samenwerkende partijen, ongeveer 30 gemeenten, het kadaster, de provincie, drie waterschappen en de nutsbedrijven.

In de begroting van 2003 was al een bedrag gereserveerd; dit is overgeboekt naar 2004 en kan nu ingezet worden. Het gaat om ruim 8 ton. Daarmee is de provincie voor 5 % aandeelhouder van het waardebestand van 16 miljoen. Het gaat om 30 jaar werk en metingen tot op de centimeter nauwkeurig, van het provinciaal grondgebied.

De provincie treedt toe tot de stichting omdat dit uiteindelijk goedkoper is dan als buitenstaander telkens een deel van het kaartmateriaal op te kopen. Bovendien kan de provincie op deze manier beter en efficiënter samenwerken en invulling geven aan de regierol. Het gaat daarbij om het bevorderen van betere uitwisseling van betrouwbare gegevens. Dit komt weer ten goede aan de uitwisseling van digitale ruimtelijke plannen, zoals bestemmingsplannen. Gemeenten vragen regelmatig voor zichzelf of voor hun burgers om afwijking van een bestemmingplan. Daarmee zijn vaak lange procedures gemoeid. De digitalisering op basis van betrouwbare gegevens kan op termijn een flinke tijdsbesparing opleveren.

Laatst gewijzigd op 04/20/2004 02:04:00 PM. Paginabeheer: Mario.Bronkhorst@provincie-utrecht.nl