Socialistische Partij

Tribune 4
Het Wad wacht af
Interview Arjo Klamer
Bottenvrouw Clea Koff
Buurtconcierge Theo niet correct
Column Marijnissen
Elke, één van de 43.626

Nijs bezuinigt meedogenloos op hoger onderwijs

20-04-2004 * Staatssecretaris Nijs bezuinigt 58 miljoen op onderwijs door dit bedrag van de HBO-instellingen te vorderen en toe te voegen aan de algemene middelen. Volgens SP-Kamerlid Fenna Vergeer hoort dit geld terug te vloeien naar de onderwijsbegroting waaruit het ten onrechte was verstrekt.

Volgens de Commissie Schutte is er voor 58 miljoen gefraudeerd door onderwijsinstellingen in de HBO-fraude. Schutte adviseert dit geld na terugvordering in onderwijs te investeren. Vergeer vindt dat terecht, omdat de instellingen teveel ontvangen bedragen niet van de overheid hebben weggenomen, maar van elkaar. Nijs wil de middelen echter vanwege de 'huidige economische omstandigheden' aan de algemene middelen toevoegen. Vergeer vindt dat te gek voor woorden. "Minister Van der Hoeven heeft gezegd dat zij geen nieuwe bezuinigingen op onderwijs accepteert. Maar nu tolereert zij dat Nijs ruim 50 miljoen onttrekt aan het onderwijs."

Minstens zo erg is het als de hogeschoolbestuurders vrij zijn om de terugvordering ten koste te laten gaan van studenten en personeel, die onschuldig zijn. Vergeer: "Nijs straft nu twee onschuldige groepen, laat de schuldigen lopen en steekt de buit als bezuiniging in eigen zak."

Volgens de SP is het rechtvaardiger om de teruggevorderde gelden te verdelen onder de instellingen die niet hebben gefraudeerd. De goede instellingen mogen immers niet onder de kwaden lijden. Bovendien dient de terugvordering zoveel mogelijk de leraren en studenten te ontzien. Direct betrokkenen bij de fraude daarentegen, mogen hun straf niet ontlopen.