Gemeente Moerdijk


GEBIEDSPLAN BRABANTSE DELTA

De gemeente heeft op dit moment geen geld om de revitaliseringsvoorstellen uit het Gebiedsplan Brabantse Delta uit te voeren. Via een groenstructuurfonds met als bodem het geld van Dijk van een Landschap hoopt de gemeente geld te vinden om alsnog in het buitengebied aan de slag te kunnen gaan.

Voor het gebied van de Brabantse Delta is aan een plan gewerkt om het Westbrabantse platteland nieuw leven in te blazen. Begin 2003 heeft de Gebiedscommissie hiervoor een Visie opgesteld. Daarna is verder gewerkt aan het opstellen van het Gebiedsplan. De commissie heeft op 18 maart het ontwerp vastgesteld en heeft dit door middel van de brochure Gebiedsplan Brabantse Delta in vogelvlucht vrijgegeven voor de aangesloten gemeentebesturen.

Aan het Gebiedsplan zelf zijn geen directe financiële consequenties verbonden. Dit is de eigen verantwoordelijkheid van de gemeente. Het plan biedt mogelijkheden maar er zijn geen juridische verplichtingen aan verbonden. In de huidige (meerjaren)begroting is met de kosten van de Brabantse Deltaprojecten nog geen rekening gehouden. Bij de voorbereiding van de begroting van 2005 moet een nadere afweging plaatsvinden. De projecten zijn nu nog niet ver genoeg ontwikkeld en de kosten zijn nog niet bekend. Er wordt nu gedacht aan het opzetten van een lokaal Groenstructuurfonds voor het buitengebied waarbij het budget voor `Dijk van een Landschap´ de basis vormt. Dit project is vooral gericht op het aanplanten van bomen op dijken in het buitengebied. Nu is het de bedoeling dat het budget niet alleen wordt uitgegeven aan bomen, maar ook aan andere vormen van natuur zoals water en groen.

De eerste storting van 25.000 voor het fonds kan uit het herbestemming overschot Jaarrekening 2003 komen. De commissie Fysieke Infrastructuur behandelt het raadsvoorstel op 11 mei. De raad buigt zich over het voorstel op 27 mei.