Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

PARLEMENTAIRE STUKKEN

Brief aan de Tweede Kamer over project Kiezen op Afstand



Brief aan de Tweede Kamer over project Kiezen op Afstand

19 april 2004

Inleiding

Met deze brief informeer ik u over de voortgang van het project Kiezen op Afstand (KOA). Over het project KOA wordt elke zes maanden aan de Kamer gerapporteerd. De laatste schriftelijke rapportage die de Tweede Kamer heeft ontvangen dateert van 8 oktober 2003 (TK 2003-2004, 29 200 VII nr 28).

De volgende onderwerpen komen in deze brief aan de orde:
* experiment met het stemmen in een stemlokaal van eigen keuze binnen de gemeente;
* experiment met internet- en telefoonstemmen voor de kiezers in het buitenland;
* marktconsultatie met betrekking tot stemapparaten;
* ontwikkelingen in het buitenland.

Wat het Tijdelijk experimentenbesluit Kiezen op Afstand betreft kan ik u melden dat het besluit een dezer dagen in het Staatsblad zal worden geplaatst.

Experiment met het stemmen in een stemlokaal van eigen keuze binnen de gemeente

Op 5 september 2003 heb ik door middel van een loting bepaald dat Assen, Heerlen, Deventer en Nieuwegein bij de verkiezing van de leden van het Europees parlement kunnen experimenteren met het stemmen in een stemlokaal van eigen keuze. De gemeenten zijn met veel enthousiasme en inzet bezig het experiment voor te bereiden. Er is periodiek overleg met de gemeenten om waar nodig en gewenst de gemeenten bij te staan. Gelet op de vorderingen die er worden gemaakt heb ik er volledig vertrouwen in dat de experimenten op een goede wijze zullen worden uitgevoerd.

Experiment met internet- en telefoonstemmen voor de kiezers in het buitenland

Het testen van de stemdienst, die in opdracht van het ministerie Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) is ontwikkeld voor het experiment met internet- en telefoonstemmen, is medio juni 2003 gestart. Ik heb u in de voortgangsrapportage van 8 oktober 2003 inzicht gegeven in de testresultaten tot op dat moment.

Het testtraject is tot eind november 2003 gecontinueerd, waarna is geconstateerd dat de stemdienst aan de gestelde functionele eisen voldeed. In de periode daarna heb ik nog een aantal aanvullende testen en onderzoeken laten voeren o.a. ten aanzien van de logbestanden die door de stemdienst worden bijge-houden. Dat aanvullende testen en onderzoeken zouden plaatsvinden heb ik in de vorige voortgangsrapportage aangegeven.Deze activiteiten zijn begin maart 2004 afgerond. Gelet op de uitkomsten van het gehele testtraject ben ik van mening dat het experiment kan worden gehouden.

Aan het houden van het experiment met internet- en telefoonstemmen zijn de nodige risico's verbonden. Ik hecht eraan u daar nogmaals op te wijzen. Om de risico's voor u inzichtelijk te maken voeg ik bij deze brief opnieuw de risico-analyse toe die door het ministerie van BZK is gemaakt, met daarin de onderkende terugvalopties. De thans bijgevoegde analyse is geactualiseerd ten opzichte van die ik u bij de voortgangsbrief van 8 oktober 2004 heb doen toekomen.

De risico-analyse heb ik ook voorgelegd aan de burgemeester van de gemeente Den Haag die op grond van de Kieswet specifieke verantwoor-delijkheden heeft ten aanzien van de (Nederlandse) kiesgerechtigden die hun werkelijke verblijfplaats buiten Nederland hebben.

De voorbereidingen van het experiment, die in december 2003 zijn begonnen

met de start van de registratieperiode, zijn volop gaande en zullen de komende weken verder geĂŻntensiveerd worden. De inrichting van de beheerorganisatie voor de stemdienst staat daarbij centraal. Overigens kan ik u melden dat ca 44% van de kiezers die zich tot nu toe hebben laten registreren opteert voor het stemmen per internet en telefoon.

Ontwikkeling prototypes van stemapparaten die het stemmen in een stemlokaal van eigen keuze buiten de eigen gemeente mogelijk maken

In oktober 2003 heb ik aangekondigd een marktconsultatie te zullen uitvoeren naar de beschikbaarheid van stemapparaten met de nodige functionaliteiten voor het stemmen in een willekeurig stemlokaal.

Inmiddels is duidelijk geworden dat het voorstel tot wijziging van het kiesstelsel en de voorgenomen invoering van de gekozen burgemeester na bekrachtiging door de Staten-Generaal ook zullen leiden tot aanpassingen in de stemmachines. Vragen die daarop betrekking hebben, heb ik daarom bij de marktconsultatie betrokken.

Zestien binnen- en buitenlandse bedrijven zijn aangeschreven met de vraag mee te doen aan de marktconsultatie. Tien bedrijven hebben daarop positief gereageerd en hebben inmiddels ook de gestelde vragen beantwoord. Het ontvangen materiaal wordt thans bestudeerd. Aan de hand van de uitkomsten zal ik beslissen of, en zo ja welke, stemapparaten voor Nederland bruikbaar zouden kunnen zijn. Met die stemapparaten zal een nadere test worden uitgevoerd.

Ontwikkelingen in het buitenland en verkiezingen tot 2008

Bij deze brief treft u een landenoverzicht aan waarin de ontwikkelingen zijn weergegeven die zich in het buitenland op het gebied van elektronisch stemmen (op afstand) voordoen.

DE MINISTER VOOR BESTUURLIJKE VERNIEUWING EN KONINKRIJKSRELATIES,

Th.C. de Graaf

Bijlage 2


***
Download het originele bericht in PDF-formaat. Zie het origineel

***
Download het originele bericht in PDF-formaat. Zie het origineel