Socialistische Partij

Tribune 4
Het Wad wacht af
Interview Arjo Klamer
Bottenvrouw Clea Koff
Buurtconcierge Theo niet correct
Column Marijnissen
Elke, één van de 43.626

Polikliniek Wormerveer buiten gevaar

De polikliniek in Wormerveer zal nog zeker tot 2006 open blijven. Dat is toch wel een succes, immers de SP heeft samen met bewonersorganisaties flink actie gevoerd om de poli in Wormerveer te houden en niet te verplaatsen naar Saendelft. Dat het besluit van De Heel om de poli voorlopig open te houden meer te maken heeft met de trage ontwikkelingen in de nieuwbouwwijk Saendelft, dan met deze actie, doet daar niets aan af. Nog twee jaar lang kan de Wormerveerse bevolking van de poli-voorziening gebruik maken. Komt tijd, komt raad.

De SP heeft afgelopen 31 maart een gesprek gehad met de directie van De Heel en bewonersorganisaties. Toen werd duidelijk dat De Heel heel veel begrip had voor de actie van de SP maar dat vooral kabinetsbeleid, oftewel het almaar hameren op concurrentie in de zorg, De Heel had doen besluiten de poli naar Saendelft te verkassen, omdat dit een jonge wijk is met mogelijkheden. Kortom, er valt voor de SP nog veel te doen. In de zorg valt weinig winst te maken, en winst moet er in ieder geval niet het doel zijn. Het huidige kabinetsbeleid zorgt ervoor dat straks, in 2006, een sterk vergrijzende wijk als Wormerveer verstoken is van Poli-zorg. De SP zal zich ervoor blijven inzetten deze ontwikkeling te stoppen. Tot 2006 echter kan Wormerveer althans voorlopig gerust zijn.

---

OPEN BRIEF

Polikliniek Sluispad in Wormerveer open tot eind 2006

In februari 2004 heeft de SP via een open brief ziekenhuis de Heel verzocht de Polikliniek in Wormerveer te houden en niet naar Saendelft te verplaatsen. De (sterk vergrijzende) bevolking van Wormerveer zou namelijk ernstig onthand raken als de Polikliniek die al bijna veertig jaar aan het Sluispad gevestigd is, zou verdwijnen. De open brief resulteerde in een overleg, op 31 maart 2004, tussen de directie van ziekenhuis De Heel, Wormerveerse bewonersorganisaties en de SP. Wat bleek?

Ziekenhuis De Heel is zich goed bewust van het belang van een Polikliniek in Wormerveer. Echter, de regelgeving van het rijk, het feit dat concurrentie tussen ziekenhuizen wordt bevorderd en voorzieningen dus zo goedkoop mogelijk moeten worden gehouden, of anders afgestoten, dit alles speelt een grote rol in de mogelijkheden van het in stand houden van een Polikliniek. Omdat het Sluispad niet voldoet aan de eisen die vandaag de dag aan een kliniek mogen worden gesteld is door De Heel een concept uitgewerkt waarbij een goed perspectief van bestaan aanwezig is. Essentieel onderdeel hierin is de aanwezigheid van huisartsen. Immers, zonder huisartsen in de gezamenlijke huisvesting is het voor specialisten minder aantrekkelijk hun spreekuur daar te houden. Ook de investeringsmogelijkheden in bijv. apparatuur spelen een rol in een gezamenlijke vestiging van huisarts en specialist. Samenwerking met andere disciplines zoals fysiotherapie en verloskunde, vergrootten de basis voor een polikliniek.

De Heel heeft wel degelijk een vestiging bij de Noordse balk in Wormerveer overwogen. Een en ander vond geen doorgang, met name omdat het voor in de regio gevestigde huisartsen enkele jaren kort voor hun pensioen niet aantrekkelijk is om hun praktijk te verplaatsen naar de Noordse Balk. In de nieuwe, nog grotendeels te bouwen wijk Saendelft zijn de huisartsen juist wèl in de gelegenheid en enthousiast om mee te werken.

Niettemin zal de Wormerveerse Polikliniek vooreerst niet verplaatst worden naar Saendelft. De Polikliniek aan het Sluispad blijft geopend tot in ieder geval december 2006. De reden: de ontwikkeling van Saendelft ligt op dit moment vrijwel stil, de economische malaise speelt een rol en de Heel wil de buitenpolikliniekfunctie niet eerst stoppen en daarna herstarten in Saendelft. De overgang moet op elkaar aansluiten. De SP is ervan overtuigd dat het concept voor een nieuwe polikliniek, oftewel alles onder één dak, ten goede komt aan de patiënt. Omdat vooralsnog de huidige Polikliniek gewoon blijft waar die is, hoeft de oudere, minder mobiele patiënt in Zaanstreek Noord zich voorlopig geen zorgen te maken.

Het belang voor de patiënt is overduidelijk.

Zaanstad,19 april 2004

R. Poldner
I. Hondius-Stout
SP-afdeling Zaanstreek
Ziekenhuis De Heel

Dossier Zorg XML, wat is dat?

printvriendelijke versie