Gemeente Maastricht

Bericht uit Maastricht (week 17 / 2004)

afbeelding kimbria Inspraak clubgebouw Kimbria Tennis

Kimbria Tennis Maastricht wil het clubgebouw in sportpark Jekerdal vervangen door nieuwbouw. De nieuwe accommodatie is in strijd met het bestemmingsplan. Daarom ligt het bouwplan van 22 april tot en met 19 mei voor inspraak ter inzage bij het Gemeenteloket.

dotline

afbeelding talk of the town Bijeenkomst voor jongeren

Heb je als jongere voldoende mogelijkheden in Maastricht? De Jongerenraad wil dit graag weten en nodigt daarom iedereen tussen 15 en 25 jaar uit voor de Talk of the Town. Deze bijeenkomst is op 29 april en begint om 19.30 uur in Kumulus West. Aansluitend is er een feest.

> Maastrichts Mooiste op Koninginnedag > Eerste leerlingbouwplaatsen gerealiseerd > Tentoonstelling Heiligen en Idolen in Centre Céramique > Nieuw Klachtreglement Publieks- en Bestuursdienst > Aanvraag horecavergunning studentenvereniging KoKo > Verkoop drie bouwkavels > RekenKamerCommissie

Inspraak nieuw clubgebouw Kimbria Tennis Maastricht

Afbeelding kimbria Kimbria Tennis Maastricht is van plan haar bestaande kleed-, kantineaccommodatie in sportpark Jekerdal aan de Mergelweg te vervangen door nieuwbouw.

De bestaande, te slopen accommodatie heeft een oppervlakte van ongeveer 415 vierkante meter en is daarmee in strijd met het geldende bestemmingsplan St. Pietersberg-Jekerdal-Cannerberg. Op grond van dit bestemmingsplan mag het bebouwingsoppervlak van een gebouw ten dienste van de veldsport maximaal 100 vierkante meter bedragen.

Het nu voorliggende bouwplan voorziet in het realiseren van een nieuwe accommodatie met een oppervlakte van ongeveer 280 vierkante meter. Zowel in de bestaande als in de nieuwe toestand blijft er dus sprake van strijdigheid met het bestemmingsplan.

Inspraak

Medewerking aan het bouwplan is alleen mogelijk na vrijstelling zoals bedoeld in artikel 19 lid 1 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening (WRO). Het bouwplan van Kimbria Tennis Maastricht ligt daarom van 22 april tot en met 19 mei ter inzage bij het GemeenteLoket. Gedurende deze periode kunt u, uitsluitend schriftelijk, uw reactie kenbaar maken bij de gemeente. Stuur uw reactie naar: Gemeente Maastricht, Dienst Stadsontwikkeling en Grondzaken, Afdeling Stedelijke Inrichting, t.a.v. de heer E. Verheijden, Postbus 1992, 6201 BZ Maastricht. Voor meer informatie kunt u ook telefonisch contact opnemen met de heer E. Verheijden, (043) 350 45 59.

top

Bijeenkomst voor jongeren

afbeelding talkoftown Je bent jong en je wilt wat. Lekker uitgaan bijvoorbeeld, winkelen en anderen ontmoeten. Maar ook: naar school gaan, sporten en een bijbaan. En als het even kan dat allemaal in je eigen stad. Hoe is dat in Maastricht? Heb je daarvoor voldoende mogelijkheden? De Jongerenraad wil het weten en nodigt daarom iedereen tussen 15 en 25 jaar uit voor de Talk of the Town. Een bijeenkomst die op donderdag 29 april zal plaatsvinden in Kumulus West aan de Herbenusstraat 89 in Maastricht.

Tijdens die bijeenkomst mogen jongeren zeggen wat er moet gebeuren in Maastricht. De Jongerenraad en wethouder Marina Mesman zijn er om te luisteren, en geven uiteraard een reactie op jouw mening. Daarna is het tijd voor een feest. En niet zo maar een feestje. Eglofly, Epiphany en een DJ in samenwerking met M-Town Underground treden op. De bijeenkomst begint om 19.30 uur. De toegang is gratis.

top

Maastrichts Mooiste op Koninginnedag

Op vrijdag 30 april wordt Maastrichts Mooiste gelopen. Dat betekent dat verkeer op sommige plekken hinder kan ondervinden. De Start to Run 3 Mijl begint om 12.00 uur. De finish is tussen 12.15 en 12.45 finishen. De Loyalis 11 Mijl begint om 13.30 uur en zal tussen 14.30 en 15.30 uur afgelopen zijn. Een paar belangrijke punten waar de lopers voor oponthoud kunnen zorgen zijn de Servaasbrug tussen 12.00 en 12.10 uur en tussen 13.30 en 13.40 uur. De Stenen Wal tussen 12.15 en 12.45 en tussen 14.15 en 15.00 uur. De Stenen Wal is op deze tijden volledig afgesloten voor verkeer. Voor het volledige parcours kunt u terecht op onze website: www.maastrichtsmooiste.nl. U wordt verzocht uw auto op deze dag niet in de straten van het parcours te parkeren.

top

Eerste leerlingbouwplaatsen gerealiseerd

De eerste leerlingbouwplaatsen in Maastricht zijn een feit. Op 17 april hebben Bouwradius, Servatius Woningstichting, enkele leerlingen en Gemeente Maastricht contracten ondertekend.

De leerlingbouwplaats-contracten komen voort uit een overeenkomst die Gemeente Maastricht is aangegaan met Bouwradius, Servatius Woningstichting , Woonpunt, Woningstichting Maasvallei en SVH Nuth. Deze partijen hebben afgesproken dat de woningstichtingen leerwerkplaatsen creëren bij gedeeltes van hun bouwactiviteiten. Deze plaatsen zijn bedoeld om werkloze mensen een beroepsopleiding met baangarantie te bieden. De eerste leerlingen gaan aan de slag bij de bouw van het Trefcentrum Wittevrouwenveld.

Wat is een leerling bouwplaats?

Kandidaten kunnen een beroepsopleiding in de bouw volgen en voeren op een leerlingbouwplaats alle voorkomende werkzaamheden uit. Leerlingen op een dergelijke bouwplaats werken vier dagen per week tegen CAO-loon en gaan één dag per week naar school. Ook de studiedagen worden doorbetaald. De leerlingen worden begeleid door erkende leerlingbouwbedrijven. Iedere bouwplaats heeft een of meer leermeesters. Op de leerlingbouwplaatsen in Maastricht werken leerlingen zowel in de bouw als in de installatietechniek.

Voor wie is een leerbouwplaats bedoeld?

Leerlingbouwplaatsen zijn bedoeld voor alle mensen zonder werk, met of zonder uitkering. Het is wel belangrijk dat de kandidaat belangstelling heeft voor het werk in de bouw en de handen uit de mouwen wil steken. Een op de bouw gerichte vooropleiding is niet nodig.

Waar zijn de leerlingbouwplaatsen in Maastricht?

De leerlingbouwplaatsen zijn in Maastricht en worden opgezet in samenwerking met de Maastrichtse woningcorporaties (Maasvallei, Servatius, Woonpunt), Bouwradius en de gemeente. De eerste leerlingbouwplaats is de bouw van het Trefcentrum in Wittevrouwenveld. Maar op kortere termijn zullen in elk geval nog acht andere leerlingbouwplaatsen worden gerealiseerd.

Aanmelden

Voor informatie en aanmelding voor een leerlingbouwplaats kunt u terecht bij Paul Zeegers, telefoonnummer 06 51 17 68 45 of bij het CWI (043) 329 12 12.

Bouwwedstrijd maquette Trefcentrum

Na de ondertekening van de contracten heeft wethouder Han Hoogma van Sociale en Economische Zaken prijzen uitgereikt voor de mooiste maquette van het nieuwe Trefcentrum, gemaakt door kinderen van de Theresiaschool. Deze wedstrijd is gehouden omdat de bouw van het Trefcentrum in Wittevouwenveld de eerste leerlingbouwplaats van Gemeente Maastricht is. De bouwplaat vraagt van de kinderen naast technisch inzicht ook een creatieve invulling van de omgeving. Een deskundige jury heeft de werkstukken beoordeeld. De winnende maquette, gemaakt door Veronique van Doorn, wordt tentoongesteld in het GemeenteLoket. Winkeliers in Wittevrouwenveld zullen de overige vier genomineerde werkstukken tentoonstellen.

top

Tentoonstelling Heiligen en Idolen in Centre Céramique

Maastricht is deze zomer gastheer van vele conferenties die worden gehouden in het kader van het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie. Daarnaast maakt de stad zich op voor de 53e viering van de Heiligdomsvaart die van 1 tot en met 11 juni duurt. Omdat deze evenementen vele bezoekers trekken, wordt de religieuze ommegang deze keer uitgebreid met een breed cultureel programma op onder andere het Vrijthof. Op 28 april gaat alvast de tentoonstelling Heiligen en Idolen, een expeditie naar fenomenen, van start. De tentoonstelling wordt in het Centre Céramique gehouden en duurt tot 11 juli. Voor meer informatie over de Heiligdomsvaart en het uitgebreide cultureel programma kijkt u op www.heiligdomsvaart.nl. De kaartverkoop voor de culturele programma begint op 28 april. Kaarten zijn verkrijgbaar bij Theater aan het Vrijthof. Gemeente Maastricht is een belangrijke sponsor van de Heiligdomsvaart.

top

Nieuw Klachtreglement Publieks- en Bestuursdienst

Het college van burgemeester en wethouders is akkoord gegaan met een nieuw Klachtreglement voor de Publieks- en Bestuursdienst. Het reglement is aangepast aan de Algemene Wet Bestuursrecht en aan de nieuwe naam en organisatie van de dienst. Ook heeft het college mandaat verleend aan de burgemeester om eenvoudige legaten tot een waarde van 12.500 euro te aanvaarden. De burgemeester is akkoord gegaan met het ondermandateren van bevoegdheden in het kader van de Vreemdelingenwet aan medewerkers van het GemeenteLoket. Het gaat bijvoorbeeld om handelingen met betrekking tot het vaststellen van een rechtmatig verblijf in Nederland en om het uitreiken van verblijfsdocumenten. De betreffende besluiten liggen ter inzage bij het GemeenteLoket.

top

Aanvraag horecavergunning studentenvereniging KoKo

Burgemeester en Wethouders van Maastricht zijn voornemens zijn positief te beschikken op de aanvraag van de Studentenvereniging KoKo voor een vergunning als bedoeld in artikel 3 van de Drank- en Horecawet voor het uitoefenen van het horecabedrijf in de inrichting gevestigd in het perceel Gebroeders Hermansstraat 11-13. Voormelde vereniging richt zich op activiteiten van sociaal-culturele en recreatieve aard.Van donderdag 22 april tot en met vrijdag 21 mei ligt het verzoek ter inzage bij GemeenteLoket. Gedurende deze termijn kunnen belanghebbenden schriftelijk dan wel mondeling hun zienswijze kenbaar maken bij het college van Burgemeester en Wethouders, Postbus 1992, 6201 BZ, Maastricht.

top

Verkoop drie bouwkavels

Gemeente Maastricht verkoopt drie bouwkavels in de individuele particuliere sector. Het gaat om twee kavels in het plan Hazendans en een kavel in de wijk Scharn, plan `Mockstraat'. De kavels komen beschikbaar voor de bouw van woningen in de individuele particuliere sector te koop. Selectie van kopers vindt plaats via loting door Smeets Druncks Achten Maester Notarissen in Maastricht. Alle kavels zijn uitsluitend bestemd voor het bouwen van een woning voor eigen bewoning.

Plan `Mockstraat' 1 bouwkavel, ter grootte van ± 560 m², prijs EUR 150.000 v.o.n.

Plan `Hazendans' 2 bouwkavels, ter grootte van 916 en 1.071 m², prijs resp. EUR 179.585,26 en EUR 160.681,32 v.o.n.

Belangstellenden kunnen een informatiepakket afhalen bij het GemeenteLoket. Inschrijfformulieren moeten vóór 1 juni door Smeets Druncks Achten Maester Notarissen in Maastricht zijn ontvangen. De loting zal medio juni plaatsvinden.

top

RekenKamerCommissie

De gemeenteraad heeft wettelijk een aantal nieuwe mogelijkheden gekregen om de doelmatigheid en doeltreffendheid van het beleid te toetsen. Een mogelijkheid is de instelling van een gemeentelijke rekenkamer. Op 1 januari 2004 is de rekenkamer in Maastricht van start gegaan. De Maastrichtse rekenkamer heet officieel RekenKamerCommissie en bestaat uit drie externe deskundigen en drie raadsleden. De rekenkamer opereert volledig zelfstandig en bepaalt zelf of en welke onderwerpen worden onderzocht.

De leden van de rekenkamer zijn: mevrouw Ingrid Doerga en de heren Mathijs Mennen (voorzitter), JanWillem van Giessen, André Postema, Will Lardenoije en Pie Frijns. De rekenkamer wordt vanuit de raadsgriffie ondersteund door Maurice Cobben (secretaris).

De instelling van de rekenkamer is het gevolg van in het voorjaar 2002 op gemeentelijk niveau ingevoerd `dualisme'. Het dualisme houdt in dat er een scheiding is aangebracht tussen de taken en bevoegdheden van de gemeenteraad en die van het college van burgemeester en wethouders. Het college van burgemeester en wethouders houdt zich bezig met de dagelijkse gang van zaken in de gemeente en met de uitvoering van het beleid zoals dat door de gemeenteraad is vastgesteld. De gemeenteraad stelt op hoofdlijnen de kaders, controleert en geeft vorm en inhoud aan de volksvertegenwoordigende rol. Ter ondersteuning van de controlerol van de raad is nu de rekenkamer ingesteld.

De rekenkamer ziet het als haar taak zichtbaar te maken · waar Gemeente Maastricht haar geld aan besteedt · wat er van die bestedingen terecht komt in de zin van resultaat en maatschappelijke effecten · en hoe zich dat verhoudt tot het beleid dat de gemeenteraad vooraf heeft geformuleerd.

De rekenkamer doet dat door onderzoek te verrichten en daarover rapport uit te brengen aan de gemeenteraad. De rapporten zijn openbaar en voor iedereen toegankelijk. Het werk van de rekenkamer kenmerkt zich door objectiviteit en onafhankelijkheid. De rekenkamer wil met haar rapporten leer- en verbeterprocessen stimuleren en aanbevelingen doen waardoor Gemeente Maastricht effectiever en efficiënter kan werken. De rekenkamer ziet communicatie van onderzoeksresultaten tevens als middel om de inwoners beter inzicht te geven in het werk van de gemeente. Het reglement van de rekenkamer is voor iedereen toegankelijk.

top

Zoeken _______________

GemeenteLoket


Voor meer inhoudelijke informatie en voor de inzage van stukken en plannen: GemeenteLoket

 Zie het origineel